SKALNÍ HRAD SLOUP V ČECHÁCH

Další zajímavou památkou kousek od PANSKÉ SKÁLY je zaniklý skalní hrad Sloup.

Ten byl vystavěn na pískovcovém skalním bloku, který byl osídlen už od pravěku. Pod hradem naleznete malebné údolí s městečkem Sloup v Čechách. Hrad byl postaven a také vytesán na skále o výšce 100 metrů a široké 60metrů. Stěny skály jsou vytvarovány do stupňovitých zahradních teras. Na skále je mnoho vytesaných prostor, které sloužili nejrůznějším světským a sakrálním účelům. Tyto prostory byly tesány a pak důmyslně pospojovány v jeden hradní celek.

Samotný hrad postavili pravděpodobně na počátku 14. století Ronovci. Po roce 1330 hrad koupili jejich příbuzní Berkové z Dubé. Hrad byl několikrát obléhán avšak nikdy nebyl dobyt. Až později výpravná vojska hrad znovu oblehla, obránce nechala vyhladovět a nakonec jej vypálila. V roce 1679 Sloupské panství včetně skály se zbytky hradu získal hrabě Ferdinand Hroznata z Kokořova a skalní suk věnoval poustevníkům. Poustevníci zde žili 102 let.

vrcholová část kostela vysekaného o patro níže ve skále

V roce 1780 panství převzal Filip Josef Kinský. Hrabě Kinský ho upravil na výletní místo pro své hosty, přenesl hlavní vchod na jihovýchodní stranu a nechal upravit malý parčík. Rod Kinských zde zůstal až do roku 1940. A pak hurá přišli komunisti. V roce 1945 byl majetek zkonfiskován a skála zůstala opuštěná. Roku 1953 byl skalní objekt prohlášen kulturní památkou.

Na hradě se natáčelo několik pohádek. Anička s lískovými oříšky. S čerty nejsou žerty v níž si hradní dvouramenné barokní schodiště ve skalní průrvě zahrálo roli brány do pekla. Na schodišti se natáčela také Malá mořská víla, jak jde po hořících schodech k Mořské čarodějnici.

dvouramenné barokní schodiště

V polovině září 2013 se v důsledku eroze zřítila část ochozu pod sochou poustevníka v jihovýchodním rohu hradní skály. Oprava byla provedena na jaře roku 2014 .

jezírko pod hradem

Tento růžový keř jsem vyfotil na skalním hradě SLOUP

růžový keř

Z vyhlídky směrem na jih můžeme spatřit další zajímavost která stojí za návštěvu, nedalekou rozhlednu Na Stráži.

Pokud vás hrad zaujal zde je odkaz na oficiální stránky a fotogalerii

1 Response

  1. 8. 1. 2021

    […] Panské skály stojí SKALNÍ HRAD SLOUP který také doporučuju […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *