Čekanka proti infarktu, arterioskleróze i rakovině

O tom, že je zdraví prospěšná, svědčí řada vitamínů a minerálů, které obsahuje. V poupatech se nachází vitamin C, karoten, fosfor, vápník, hořčík a železo. Obsahuje také inzulín a proto je velmi vhodná pro diabetiky. Čekanka podporuje správnou funkci jater, žlučníku, slinivky a střev.

https://www.bylinky.eu/cekanka-proti-infarktu-arterioskleroze-i-rakovine.html#.V-_xwWcvbZI.google_plusone_share

Bílé čekankové puky obsahují hodně vlákniny.Jejich konzumací se upraví trávení, čekanka chrání před rakovinou tlustého střeva (detoxikuje ho) a před srdečním infarktem, snižuje také cholesterol, vysoký krevní tlak a upravuje stolici. V minulosti se používala jako lék při onemocněních ledvin a jater a šťávou z kořene se z těla vyháněly škrkavky. Jak už jsme řekli, čekanka je bohatá především na vlákninu a minerální látky – draslík, fosfor, hořčík, železo, vápník. Obsahuje také inzulín a proto je velmi vhodná pro diabetiky.

* Čekanka podporuje správnou funkci jater, žlučníku, slinivky a střev
Stimuluje krevní oběh
* Chrání cévy, snižuje krevní tlak a cholesterol
Čistí krev a detoxikuje střeva

Čekanka má blahodárný vliv na poruchy trávení a střevní problémy. Detoxikuje trávicí trakt, podporuje regeneraci střevní sliznice, udržuje v optimálním stavu střevní flóru, předchází poruchám trávení, upravuje stolici a chrání před rakovinou tlustého střeva. Rovněž snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi a tím zmírňuje riziko vysokého krevního tlaku a srdečního infarktu,arteriosklerózy či mrtvice. Detoxikační účinky čekanky vám pomohou i v tom případě, že jste to trochu přehnali s alkoholem.

Pěstování čekanky

Kořeny je také možné ponechat přes zimu v zakrytém pařeništi nebo kompostu, kde se překryjí asi 30 cm vysokou vrstvou zeminy. Během zimy puky pozvolna naraší a sklízet je možné je asi v polovině dubna.

Semena listové čekanky se vysévají v dubnu přímo na záhon do středně těžké, humózní, hluboké půdy s průměrným obsahem živin, do řádků vzdálených asi 30 cm. V chudých půdách získáme kořeny příliš drobné, naopak v přehnojených kořeny sice velké, ale s více vegetačními vrcholy, což také není dobré. Po vzejití se rostliny vyjednotí na vzdálenost asi 10 cm. Kořeny se sklízí přibližně počátkem října tak, že se jim odříznou listy asi 2 cm nad srdíčkem. Takto upravené kořeny se uloží do pařeniště nebo písku nejlépe v chladném sklepě. Rychlení kořenů se provádí v období od prosince do února jejich ukládáním do vyšší bedny s humózní zeminou tak, aby nad kořeny zůstal v bedně prostor asi 20 cm, který se zaplní pilinami nebo pískem. Bedna se ponechá v místnosti teplé asi 12 až 15 °C a překryje se fólií, která udrží přiměřenou vlhkost. Čekankové puky dorostou ke sklizni během 3 až 4 týdnů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *