OPRAVA SUŠIČKY

zhruba v polovině tohoto roku jsem byl nucen řešit opravu naší sušičky. závada spočívala v příliš dlouhém sušení prádla které dosahovalo časů kolem 180 minut. dříve než jsem začal zkoumat princip a závislosti, rozdělal jsem oba boční panely a zjišťoval jsem na pohled vizuální závadu. Přišel jsem na lehce oslzený spoj výměníku vlhkého vzduch a usoudil jsem že půjde nejspíš o únik chladiva ze systému. povolal jsem tedy odborníky a doplnil chybějící množství chladiva v chladícím systému. Po opětovném odzkoušení se závada projevovala neustále se prodlužujícím časem a tak nebylo zbytí a přistoupil jsem k prozkoumání závislostí a principu všech čidel .

Dospěl jsem k závěru že se sušička chová nelogicky a v průběhu kondenzace prádla , resp. v době běhu tepelného čerpadla se nespouští ventilátor cirkulace vlhkého vzduchu a tím dochází k přehřátí vysokotlaké strany kompresoru který následně odstavuje tepelná ochrana. Odtud už byl jenom krok od nezbytného závěru že základní řídící jednotka nepracuje tak jak má a že se nejspíš nevyhnu její výměně. Byl jsem trochu nasraný protože sušičku přece nemáme dlouho. Tak možná 5 let . jaké však bylo moje překvapení když jsem na štítku k doplňování chladiva spatřil letopočet výroby 2001 … No jo, tak ono to není 5 ale 15 let. A to už má asi nárok na odchod do důchodu. Celou opravu zpečetila cena základní desky. Ta se už jednak nevyráběla a druhak se její cena v době výroby pohybovala kolem 8 tis korun, bez práce. Tu by si sice udělal sám, ale za 8K zprovozňovat 15 let starý krám jaksi nemělo smysl. Přistoupil jsem tedy k opravě výrobku výměnou. Co z toho plyne ? Že jsem si udělal radost při odhalení principu sušení prádla. zase jsem o kus chytřejší, při výběru nové sušičky.

2 Responses

  1. tak už jsi tady dal skutečně vše, jsem zvědav jaká sbírka ještě přibude 😀

  2. Radim Adámek napsal:

    To ani já nevím, ale pravda je, že mám v hlavě spoustu informací a je mě líto se s nima nepodělit. Třeba to bude někomu k užitku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *