Taro nebo také Kolokázie jedlá

Taro nebo také Kolokázie jedlá, je prapůvodní rostlina pěstovaná v Asii, Africe a Tichomoří. Jde o velmi starou kulturní rostlinu a dodnes se používá při vaření zejména na Havaji. Velké, dlouze řapíkaté, srdčité až střelovité listy (dosahují výše i 2 m) vyrůstají z podzemních hlíz. Dužina hlíz má bílou až smetanovou barvu, jemnou chuť a po uvaření měkkou, až mírně rosolovitou konzistenci. Hodí se k přípravě polévek, kaší, příloh k masu, ale i sladkých dezertů. Řapíky a mladé listy tara a příbuzných rostlin se jedí jako zelenina. Používají se vařené, pečené, smažené, suší a melou se na mouku, vyrábí se z nich škrob, který má menší zrna a lepší dietetické vlastnosti než u brambor. Na Havaji dorůstá Taro až to takových obrovských rozměrů, jako je na obrázku.

2 Responses

  1. Pavla Adámkova napsal:

    A asi aj výživná podle bříška domorodce 😋

  1. 27. 12. 2020

    […] Samotné se to moc jíst nedá, i když se to v marketech prodává. Havajci to mají rádi. Spíš je to surovina, která se přidává do různých pokrmů. Více se o Kolokázii dočtete v mém příspěvku. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *