Astronomické léto

Dnes 21. června 2018 začalo astronomické léto. Ve 12:08 středoevropského letního času dosáhlo Slunce na své dráze nejsevernějšího bodu, vstoupilo do znamení Raka a severní polokoule Země se nejvíce přikloní ke Slunci. Proto nastává i nejdelší den v roce.

Slunce u nás bude svítit 16 h 22 min nad obzorem a zapadne jen na 7 h 38 min kdy bude letní noc. To je tak krátká doba, že po celou noc trvá jen astronomický soumrak a nenastává skutečná astronomická noc.

Pro ty kdo neví:

OBČANSKÝ SOUMRAK- je doba od západu Slunce po okamžik, kdy se střed Slunce dostane 6° pod obzor. To samé platí o ranním svítání. Jednoduše v tomto období je ještě možné venku vykonávat většinu činností bez umělého osvětlení.

NAUTICKÝ SOUMRAK- Během nautického soumraku jsou světelné podmínky již špatné. Rozeznáváme pouze obrysy předmětů, na obloze je vidět většina jasných hvězd.

ASTRONOMICKÝ SOUMRAK- Vrchní vrstvy atmosféry ještě stále rozptylují do spodních vrstev atmosféry sluneční záření, takže obloha je mírně nasvícená a nejsou vidět nejslabší hvězdy.

ASTRONOMICKÁ NOC- Střed slunečního disku se nachází více než 18° pod obzorem a horní vrstvy atmosféry již nejsou slunečními paprsky vůbec nasvíceny. Na hvězdné obloze jsou vidět i ty nejslabší hvězdy.

Na severním polárním kruhu nezapadne ani o půlnoci a bude se pomalu posouvat nad severním obzorem.

Od dnešního dne se bude zkracovat den, až do zimního slunovratu, který nastane 21. prosince 23:23 hod

Průnik paprsku Slunce skrz z štěrbinu na slunečních hodinách v Růžďce nastal ve 12:50 min což je také pro naši polohu doba pravého poledne, je to také zároveň nejpozdější čas, kdy je možné ho na 18 poledníku pozorovat.

Je velmi zajímavé porovnat ten kus šutru s „digitákama“ na žluté lunetě je graficky zobrazena doba slunečního svitu. Na jejím okraji je přechod do občanského a dále do astronomického soumraku. Šipka na lunetě ukazuje aktuální pozici slunce. Údaje nad a pod časem zobrazují východ a západ slunce pro aktuální GPS pozici.

PŘEJI VŠEM PŘÍJEMNÉ A ODPOČINKOVÉ LÉTO.

No Responses

  1. Pavla Adámkova napsal:

    Jen jestli ti ty hodinky šly přesně 🤔

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *