Dnes vyšel pěkný cestopis o Madeiře na IDNES.

Dnes vyšel pěkný cestopis o Madeiře na IDNES. Přikládám ho jako přílohu. Při této příležitosti bych si dovolil napsat pár vlastních poznatků, jelikož jsem na ostrově jara trávil část letošního ledna.

Mám radost, že můžu přidat svůj vlastní názor a předat ho dál těm , kteří se na Madeiru v budoucnu chystají a mohou si tak udělat lepší představu o tomto ostrově. Mě osobně potěší přečíst článek očima jiných cestovatelů, právě kvůli srovnání odlišných pohledů na věc

Ale pojďme si to projít popořádku. Úsměvný mě přijde hned první odstavec, kde se autor rozplývá nad tím, že na Madeiře rostou houby. Nepopírám že nerostou, ale kdo z těch kteří na Madeiru zamíří si najde čas na sběr hub to teda nevím ? 🙂 Navíc kvůli exponovanosti místního terénu je téměř nemožné se pohybovat po lese. Věřím ale, že místní obyvatelé houby sbírají . Kdybych na tomto ostrově strávil půl roku, asi bych taky do místních vavřínových lesů také zašel.

Ke koupání na Madeiře. No.. co bych k tomu napsal je rozhodně fakt, že Madeiru obklopuje Atlantik a 5en rozhodně není tak teplý jako Pacifik. Navíc její odlehlost nahrává skutečnosti, že je zde velmi větrno. Od toho se také odvíjí vlnobití, které je zde celoročně velké a silné. Je pravdou, že vždy jenom na jedné straně ostrova. V zásadě to však vyjde na stejno, protože pokud jsou na jedné straně velké vlny ( a ty můžou být až 8-10ti metrové tak na straně druhé jsou kamenné pláže ve (rozumějte balvany 30-40cm) na kterých se koupat nedá. Odhaduju, že tak 80% pobřeží Madeiry je tak strmé, že se vůbec nedá dostat k samotnému pobřeží. Teplota vody je možná v létě 20-22st ale v zimě resp. při vlnobití bych to spíš odhadoval na 16-18 st. Takže vyloženě záleží na úhlu pohledu co je a co není snesitelné. Já osobně se koupu především z důvodu radosti a ne snesitelnosti. A 18st voda mě radost nedělá 🙂

Navíc je na Madeiře jediná písečná pláž. Byli jsme na ní a zcela sami a do vody se nám teda moc nechtělo. Reálně to tedy vypadá tak, že pokud k vodě přístup je tak je hned vedle k dispozici vyhřívaný bazén, ze kterého se do Atlantiku všichni dívají, a ve vodě jsou pouze Češi a psi.

Madeira je prostě rájem turistů a trekařů v pravém slova smyslu. Dá se tu za jeden den nachodit klidně 40km a nemusí to být nijak obtížné. Hlavní atrakcí ostrova jsou totiž levadas což jsou uměle vybudované vodní kanály přivádějící pitnou vodu z návětrné, mokré strany ostrova na tu závětrnou s méně vody.

Obecně se Madera dá rozdělit na sezónu květen-září kdy méně fouká teploty 24-28 st a mimo sezónu kdy hodně fouká a více prší s teplotami 20-24 . my jme však zažili jak 28st tak i 16st a hodně to závisí na větru a nadmořské výšce. Chci tím říct, že pokud se rozhodnete strávit pobyt v hotelu v závětrném Funchalu můžete mít krásných 28 st i v zimě. Pokud jste však dobrodružné povahy a ostrov stejně jako já objedete dokola, může být ve stejnou chvíli na návětrné straně ve vesničce 600m nad mořem klidně 16st a vítr pak může tuto teplotu pocitově snížit klidně na 6-8st a to už je kosa.

A tak zatím co se na pobřeží kolem Ponta do Sol sklízejí banány , na Pico di Ruivo, což je nejvyšší bod Madeiry klidně může sněžit i když většinou do druhého dne roztaje.. A právě tohle je na Madeiře krásné ty velké rozdíly na strašně malé rozloze.

Cristiano Ronaldo ? mám pocit, že jde o fotbalistu ?? Nebo je to tenista ? Tak vážně, asi fotbalista. Má opravdu postaveny na madeiře dvě sochy, místní jsou na něho patřičně hrdí, ale já osobně bych spíš zmínil jeho „Óbr“ muzeum v přístavišti ve Funchalu a to je asi tak všechno co o Ronaldovi vím …

Doprava na Madeiře: Ostrov je skutečně spíše provrtaný více tunely, než klasickými silnicemi a jezdit zde, není vůbec jednoduché. Doporučil bych si udělat řidičák v italských Dolomitech , potom na Mallorce a až teprve potom se pustit do boje se strmými serpentinami Madeiry.

Předem si tedy rozmyslete co od Madeiry čekáte. Pokud chcete poznat ostrov jara poznat bez lidí a jste obdivovateli přírody a turistiky jeďte mimo sezónu . Ceny budou poloviční, lidí málo, levady a turistické stezky budete mít sami pro sebe, ale také se vám velmi pravděpodobně může stát, že kvůli větru nepřistanete tam kde čekáte. Nezapomeňte si však přibalit nepromokavou bundu.

Pokud chcete naopak strávit dovolenou v teple a vidět všechno kvést , jeďte v květnu. Připravte se na drahou letenku, ucpané město, špatné parkování, (platí pro ty co si půjčí auto),plné hospody, zástupy lidí na úzkých levadách, kde se nevyhnou dva lidi proti sobě, dvojnásobné ceny a včasnou rezervaci hotelu!

https://cestovani.idnes.cz/redir.aspx?c=A180619_170924_kolem-sveta_hig&x=socialky_android_z

No Responses

  1. Já se z tebe picnu…

  2. Radim Adámek napsal:

    Já vím, je to jenom okrajově, ale bych bych schopný podat konkrétní informace na míru pokud by někdo chtěl. Zbytek bude pravděpodobně v knížce Madeira kterou připravuju.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *