ZAVINUTKA PODVOJNÁ-MONARDA
Tento severoamerický druh oblíbený zejména indiánskými kmeny se k nám dostal především jako okrasná trvalka. Postupem času jsme ji ovšem začali považovat za všestrannou rostlinu, která našla široké uplatnění v léčitelství, v kuchyni a hlavně na bylinkových a okrasných zahradách. Je také oblíbená v přírodních a permakulturních zahradách, kde se uplatňuje především jako silně medonosná rostlina lákající včely, čmeláky a motýly. Kromě zavinutky podvojné se na trhu objevuje zavinutka trubkovitá a zavinutka citronová. V okrasném zahradnictví se využívají hlavně prošlechtěné kultivary s květy v různých barevných tónech od bílé přes červenou až po fialovou a růžovou. Při přípravě bylinných nálevů se uplatňuje hlavně zavinutka podvojná a citronová.
Lidový název
Červená routa, indiánská kopřiva
Účinky
Zavinutka obsahuje ve svých nadzemních částech silice a velké množství thymolu, který se využívá například při přípravě ústních vod. Nálevy z čerstvých i sušených listů mají antiseptický a mírně dezinfekční účinek. Léčivé látky obsažené v této rostlině se teprve zkoumají, proto můžeme do budoucna počítat s větším využitím této rostliny v léčitelství a farmaceutickém průmyslu.
Na co se používá
Nálevy ze zavinutkových listů zmírňují stres, uvolňují napětí, dodávají sílu a podílí se na hojení zánětů, ran a zmírňují menstruační bolesti. V kombinaci s dalšími bylinami se zavinutka používá při léčbě nachlazení a při různých zánětech dásní a ústní dutiny.
Co se sbírá
Na přípravu bylinného čaje se nejčastěji používají listy nasbírané těsně před rozkvětem rostliny. Jedlé jsou ale také květy a stonek, proto můžete sušit rovnou celou nať. Listy sušte mimo dosah slunečního záření na dobře větraném místě. Červené květy se používají do salátů a dalších pokrmů.
Způsob použití
Celá rostlina voní po mátě a meduňce, s těmito bylinami se perfektně doplňuje také v bylinném čaji. Zavinutka citronová se používá také jako náhražka bergamotové silice, kterou známe z čaje Earl Grey. Velkou výhodou zavinutky je právě její příjemná chuť a vůně, která vynikne i vedle dalších bylinek. Kromě máty a meduňky se dobře kombinuje s mateřídouškou, lipovým květem, šalvějí ananasovou nebo třeba s agastache.
https://lh3.googleusercontent.com/o-MkxRFlyJTRSZLc25LJ2hRUd5kL35Utfo05Q7fsbmSBJn0gTa7iKU5KghcenRwb9nY22og1MWEDSu1uc8XMLwZXF8JUBdvhA55B=s0
To jsem zvědav, co za specialitu z ní připravíš?