SUŠIČKA AEG

OPRAVA ODLEPENÝCH MAGNETŮ NA ROTORU

Přijde takhle ogar z pokoje a říká, tati něco hrozně „křápe“ v sušičce……

Máš na mysli tu naši novou sušičku AEG co jsme ji nedávno měnili a vysolili jsme za ten křáp 18K ?
Ano tati přesně tu mám na mysli. Raději to pojď vypnout, než se něco hrozného stane!

      V tu chvíli jsem šel raději ven, než bych se zabýval něčím, co mě evidentně pocuchá nervy. Když jsem přišel domů, práce už byly v plném proudu. Hanka s čelovkou a aku šroubovákem v ruce již měla demontovaný celý vrchní díl sušičky a snažila se odstranit závadu.
Hani prosím tě, než se do toho pustím, běž se podívat jak dlouho ten křáp máme, protože se mě zdá, že na tom musíme mít ještě záruku. …. Těsně, 26 měsíců. Mají to ti inženýři, ale dobře spočítané ……

Takže demontáž sušičky AEG s tepelným čerpadlem, mohla začít. Ani mě to netrvalo dlouho. Měl jsem totiž ještě v živé paměti, jak jsem rozebíral tu starou…před dvěma lety.

POSTUP DEMONTÁŽE KRYTŮ: (šrouby TORX 20)

  • ZADNÍ KRYT odšroubujeme zezadu 18ks šroubů a zespodu povolíme vyhnutím nahoru, nahoře je plastový háček !
  • HORNÍ KRYT odšroubujeme 2 šrouby zezadu a 1 šroub zepředu přístupný po vyjmutí nádrže na kondenzát
  • BOČNÍ KRYT odšroubujeme 2 šrouby zhora a 3 šrouby zezadu

Sundal jsem tedy kryty. Zkušeně pootočím hřídelí motoru. Rány jako prase….. Ložisko, to je jasné. Odpojím svorkovnici a další plastové díly, které celou tu parádu drží pohromadě..

POSTUP DEMONTÁŽE MOTORU:

  • VENTILÁTOR NA HŘÍDELI zezadu povolit matici M10 + podložka
  • ODPOJIT NAPÁJECÍ SVORKOVNICI
  • DEMONTOVAT 2 PLASTOVÉ SEDLA ložisek motoru – šrouby 2x M8
  • SUNDAT PRUŽINU napíná motor na kladce
  • POVOLIT SVORKOVNICE i držák kondenzátoru – 1x šroub M8 ( stačí vyhnout kvůli dlouhé hřídeli je to nutné abychom získali více místa )
  • SUNDAT HNACÍ ŘEMENICI z kladky a hřídele motoru
  • MOTOR VYNDÁME vysouváním směrem k tepelnému čerpadlu a zároveň vytáčením k sobě. Má dlouhou hřídel, která prostupuje skrz prachovku na kolo ventilátoru

Zanedlouho držím v ruce motor. Hanka vysává prach a bordel, který jak se zdá, je nedílnou součástí špatně těsnícího systému. Mezi tím já jdu rozebírat motor.

Před rozebráním si fixou označte slícování statoru a hliníkových košů které u sebe drží pomocí 4ks šroubů M7

 Ještě dnes mě zní v uších slova servisního technika ze Vsetína, když jsem za ním byl pro náhradní díly staré myčky na nádobí, která se nám posrala před dvěma týdny.

Vy chcete kupovat novou ?!! Vy jste se zbláznil! Raději vyservisujeme tu starou, podívejte se na ten motor Siemens Kovová ložiska, poctivé plechy. Ta nová se vám vysype za dva roky….

Když opravíme tuhle starou pojede dalších 10 let. ( Nyní už má 21 !!!!)

A tak jsem pomalu rozebral ten motor a vysypal se na mě prasklý magnet rotoru… paráda tak tohle bude chutná oprava. Nový motor za 3K a to kdoví jestli. Seru na to !  Vzal jsem tedy sekundové lepidlo LOCTITE což bude patrně ten nejkvalitnější spoj na celém motoru. A ten prasklý magnet jsem zpět jednoduše nalepil zpět.

Postupně během 2 let jsem přilepil všechny magnety jelikož odpadávaly. Některé 2 složkovým epoxidovým lepidlem a mezery mezi nimi jsem vyplnil také epoxidovým lepidlem jelikož originál odpadávaly. Už v tom mám dokonalou praxi. Měl jsem to štěstí že už žádný nepraskl a vždy jsem byl poblíž abych sušičku hned vypnul. Sušička teď funguje bez problémů.

30 Responses

  1. vladimír napsal:

    Díky moc.
    Sušička AEG – už jsem chtěl kupovat novou.
    Rozdělal jsem elmotor – a úplně stejná závada.
    Jeden magnet rotoru uvolněný. Trochu lepidla Pattex – a už zase frčí jako nová.
    Je to hrozné, když si člověk uvědomí, kvůli jakým „blbostem“ končí věci v elektroodpadu.
    Vladimír

    • Radim Adámek napsal:

      Jsem rád, že vám můj článek pomohl. I když jsem přesvědčen, že pro vás na zcela neobvyklém webu 🙂 Postupně během 2 let jsem prilepil všechny magnety vlastním lepidlem, jelikož originál odpadávaly. Už v tom mám dokonalou praxi. Sušička teď funguje bez problémů. Přeji příjemné prožití Vánoc.

  2. David Horáček napsal:

    Zdravím Vás, na článek jsem bohužel narazil, až po zakoupení nového motoru :o(. V mém případně se jednalo o sušku Elektrolux, cca 2 měsíce po záruce. Nyní jsem rozebral původní motor, se kterým nešlo pootočit a vykoukl na mě stejný problém, uvolněné 3 ks magnetů.
    Mohl byste mi prosím uvést přesný typ lepidla Patex, při zběžném pohledu je jich opravdu hodně.
    Díky moc. David

    • Radim Adámek napsal:

      Já jsem použil LOCTITE SUPER ATTAK Power flex GEL jedná se o značkové sekundové lepidlo gelovité konzistence. Důležité je očistit a odmastit předešlé vrstvy lepidla, které nedrží. AEG, ELECTROLUX a dříve ještě ZANUSSI byla jedna značka. Tzn. stejné problémy a technologie i náhradní díly jsou stejné.

      S pozdravem

      Radim Adámek

      • Milan Tobiáš napsal:

        Mohu se zeptat na tu černou kladku? Myslím tu přes kterou jde ten černý řemen pohánějící buben. Je zajištěna nějakou segrovku, zajišťovacím kroužkem? Děkuji za odpověď

  3. jirka napsal:

    T8DFE68SC
    SUŠIČKA ABSOLUTECARE® Dobrý den jsem velice zklamán.po 2,5roku odešel motor,to vím určitě. technické provedení výrobku je žalostné už nikdy nekoupím výrobek od AEG, z invertního motoru se odlepili uhlíkové magnety.

    • Bohumil Páv napsal:

      Dekuji. Ja tusil ze jsem ty magnety spatne nalepil. Tak jsem zvedav jak je ted odseknu kdyz mi drzi sekundakem. To je teda debilni rotor. Ja uz špekuloval jestli neodeslo rizeni otacek na jednotce, kdyz motor jen slabe zapiskal a neotocil. Docvaklo mi to az pri cteni teto diskuze.

  4. Tomáš napsal:

    Máme asi ten stejný problém. Servisák prvně měnil řemen. Asi týden po opravě divný zvuky a prý odlepený magnety. Po tom co magnety nalepil zpět se motor kousek protočí a zastaví, prý tam jsou nějaké špatné proudy a řídící jednotka to zastaví. Prý novým motorem se to vyřeší. Když to má vyřešit nový motor, není možné, že tam ty magnety jen blbě nalepil?

    • jirka napsal:

      jirka -tomáš to bude ten problém špatně nelepena ja to zkoušel nalepit ale nemá to budoucnost motor stal něco kolem 2000tis,alespoň mám od toho pokoj 2 roky!!

      • Radim Adámek napsal:

        Jde to řešit i novým motorem, záleží na tom jak je kdo zručný. Mám bohužel obavu, že nový motor bude stejně nekvalitní jako ten starý.

    • Radim Adámek napsal:

      Ano je to možné, magnety na rotoru jsou nalepeny magnetickým polem vždy na přeskáčku 1+ druhý – třetí + , čtvrtý – atd. zjistíte to jednoduše druhým magnetem, který z hora na konec magnetů rotoru přiložíte, na prvním se budou přitahovat na druhém odpuzovat 🙂 potom už si je stačí jen popsat fixou ať je správně nalepíte. good luck

  5. Braňo napsal:

    U nás již 4,5 roku Aeg T8DEC68SC funguje, akorát po každém sušení ukazuje chybu kde je potřeba vyčistit kondenzátor. Dneska jdu na to.

    • Radim Adámek napsal:

      čistý kondenzátor je klíčem pro bezvadné sušení. Nejdůležitější je nepoužívat aviváž pro oblečení které se suší v sušičce. Ta se totiž při vypařování nalepí na kondenzátor a nejde to vyčistit. Jinak kondenzátor čistím 1x za rok v létě 🙂 Důvod ? Sušičku převezu ven a odšroubuju zadní kryt bubnu a ventilátoru. Demontuju ventilátor čímž získám přístup k zadní straně kondenzátoru. Samozřejmě vyndám filtry abych měl přístup i k přední straně kondenzátoru. Poté sušičku vypodložím a nakloním trochu dopředu. Zahradní hadicí a proudem vody proplachuju přední i zadní stranu kondenzátoru tak, aby se mě vyplavilo co největší množství nečistot. To volně odtéká přední stranou přes okraje. Vplachuju tak dlouho dokud teče bordel.

  6. David Popelka napsal:

    Zdravim Vas, resim vymenu remenu, je kladka nejak fixla segerovkou? Vybrus na ose je, nevim jestli kladka nema byl plovouci, ale nezda se mi ze by mela byt az tak moc….

    Diky za info 🙂 Jinak supr popis Vasi vymeny/opravy 🙂

  7. to co ví všchno napsal:

    nechci někomu kecat do duše 🙂 ale proboha lidi c v těch sušičkách sušíte ?

  8. Zdeněk napsal:

    Ahoj, dík za návod, dnes se mi taky vysypaly magnety. Odlepilo se jich hned 5 najednou. Akorát u nás to bylo skoro po 6 letech. Ale je z roku 2017. Tak asi stejná chyba co se projevila později.

  9. Karel Jedlan napsal:

    Dobrý den, chtěl bych poděkovat za článek, podle kterého se mi povedlo opravit sušičku, čímž jsem doma za hvězdu. Ale jen zkušenost k lepení magnetů..vše jsem provedl dle návodu, magnety byly utrhané a jeden zlomený. Vše jsem očistil od starého lepidla a všechny magnety naházel do misky,že které jsem je lepit,jak mi přišly pod ruku,žádné pólování. O tom jsem se dozvěděl až v diskuzi zde, čímž bylo již pozdě. Nicméně jsem motor složil, namontovat a sušička běží jako nová i bez pólování. Toliko z praxe.

  10. Milda napsal:

    Zdravím, mám teď stejný problém. Rozdělal jsem motor a nečekaně 4 magnety odpadlé. Vše jsem řádně očistil, odmastil a složil zpět. Rotor se ve statoru krásně volně točí. Bohužel po zapnutí sušičky se motor nechce roztočit, jen se o kousek pohne a dál nic. Čím by to mohlo být? Díky za případné tipy.

  11. Tomáš Michajlovič napsal:

    Dobrý den, před měsícem stejný problém s magnety. Opraveno epoxidovým lepidlem. Teď je nefunkční tepelné čerpadlo – asi únik plynu.
    Magnety jsem opravoval i sestře v AEG sušičce. AEG Lavatherm je opravdu šmejd. Teď zbývá vybrat něco nového co se bude dát rozumně čistit a vydrží déle než 4,5 roku.

  12. Katarína napsal:

    Dobrý deň. Viete mi prosím Vás poradiť ako vymeniť hnací remeň na sušičke AEG? Hnací remeň bol roztrhnutý, zakúpili sme nový a už nás čaká len výmena. Ďakujem

  13. Lukáš napsal:

    Dobrý den, děkuji moc za článek. Také mi moc pomohl. Chci se Vás zeptat, co myslíte, bude motor fungovat, když mám odštípnutý jeden kousek z magnetu (a není k nalezení, což je záhadou)?

    Zde je uložená fotka rotoru s praským magnetem:
    https://ibb.co/0yfXRHJ

  14. Radim Holub napsal:

    Dobrý den, také jsem lepil jeden magnet na rotoru motoru. Dvou složkovým epoxidem.
    Tak dva roky zpátky.
    Teď mam problém s kladkou bubnu, černá pneumatika se natáhla na průměru a vyjela ze zámků kolečka, cena od 450 az po 700 kc, za kus plastu a gumy ??? A ještě neni úplně to samé, co jsem vytáhl z plastového čela.
    Maté nějaký typ na levnější aleternativu ?
    Jinak sušičku jsem kompresorem čistil uz dvakrát a bylo v ni celkem kybel prachu, to by mě zajímalo, co mají maminy po mnoha letech uvnitř, asi sud.

  15. Pavel napsal:

    Zdravím nemáte náhodou foto kde má být zavadena pružina která pruží motor s bubnem ?

  16. Jakub Smetana napsal:

    Dobrý den,
    dnes mi žena oznámila, že to v sušičce rachtá jak když soused vrtá.
    Jelikož už jsem měl první zkušenost výměnou přetrhlého řemene, řekl jsem si, že se na to podívám.Usoudil jsem podle běhu motoru, že je to ložisko, ale potom jsem narazil na váš článek.
    Neměl jsem co ztratit, sušička je stará devět let a sušíme v ní skoro denně, motor jsem rozebral a opravdu po dlouhém ohledání byl jeden magnet uvolněn.Očistil slivovicí a slepil jsem to vteřinovým lepidlem.
    Susička AEG opět běží potichu a chci velmi poděkovat za pomoc a radu.Ušetřeno a uvidíme dál všem opravářům zdar 🙂

  17. Karel napsal:

    Dobry den, mame susicku AEG serie 8000. pred par dny zacala byt velmi hlucka. Tak jsem ji otevrel a zjistil, ze rezonuje buben. Ale ten rezonuje kvuli motoru, na ktery kdyz zatlacim tak vse ztichne. Nekdo kdo mel stejnou zkusenost prosim ? nemam problem susicku opravit ale ani koupit novou. nerad bych koupil motor a zavadu nevyresil. Susicka ma najezdeno tolik ze si muze dovolit davno byt po smrti, ale porad frci v pohode. Az na ten aktualni hluk. Video muzu poslat pokud pomuze. Velice dekuji za pripadou reakci

  18. Pepis napsal:

    Mockrát díky! I mě tento článek pomohl! Jeden magnet byl odlepený, tak jsem zvědav, jak jsem to kvalitně nalepil. Hlavní je, že to zatím funguje.
    Myslel jsem, že ty motory jsou kvalitní, když na ně dávají záruku 10 let. Tu záruku jsem si uvědomil, až jsem to rozebral…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *