BANYUATIS – Original Bali

Díky svým kamarádům mám dnes v mlýnku balijskou specialitu. Chtěl bych jim touto cestou poděkovat za to, že na mě při svých cestách myslí. Tato 100% Arabica je vyrobena z ručně vybíraných kávových zrn prvotřídní kvality. Tato káva se praží tradičně pomocí dříví, takže zrna dokonale udržují uvolněné aroma.
Mají příjemnou vůni směsi květin a ovoce. Textura kávy arabica je silnější, když je absorbována v ústech. Má spíše koncentrovanější chuť, ale s nižším obsahem kofeinu ve srovnání s kávou Robusta. Já osobně bych spíš zdůraznil, že jakákoliv káva z Indonésie je velmi komplikovaná na přípravu. Měl jsem možnost díky svým kamarádům, kteří mě vozí pravidelně vzorky ze svých výprav, pracovat už z několika druhy balijských a indonéských káv.

Možná je to dáno odlišným způsobem přípravy tamních odrůd. Chci říct, že je spíše vhodná na vaření, French press a nebo překapávanou kávu. Na espresso je totiž velmi složité ji namlet. Díky menšímu obsahu esenciálních olejů je absorbce vody velmi malá a tak i přes velmi jemné mletí (dá se říct nejjemnější jakého jsem schopen dosáhnout) průtok vody stéle značný. Tím pádem nejsem schopen dodržet u požadovaný čas u množství 25ml. Káva je jinak chuťově velmi zajímavá. Je to takový výlet do exotických krajů jižní Indonésie. První doušek kávy vám silně připomene kouřovou až zemitou příchuť. Poté se káva rozvine v typickou příchuť ovocných podtónů. Je to káva určena spíše pro znalce než labužníky.

2 Responses

  1. Radka napsal:

    👍🏻

  2. Radim napsal:

    díky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *