Borůvkový koláč s ricottou

Tento koláč je skvělý a můžete na něm použít jakékoli ovoce, můžete jej péct celoročně, jen obměňujete náplň, případně trochu okořeníte podle použitého ovoce. No zkrátka je super.

Potřebujete:

Na korpus:

  •  1 hrnek jemně mletých mandlí
  •  ¾ hrnku hladké celozrnné mouky
  •  4 PL hnědého cukru nebo Rapadury
  •  75 g studeného másla
  •  špetku soli
  •  3 PL šlehačky
  •  2 PL vody

Na náplň:

  •  1 balení ricotty
  •  1 PL mletých mandlí
  •  1 PL mouky
  •  1 vejce
  •  3 PL zakysané smetany nebo tučného jogurtu
  •  3 – 4 PL hnědého cukru, podle toho, jak kyselé máte ovoce
  •  špetku soli
  •  plný hrnek borůvek
  •  drobenku na posypání

Rozehřejte troubu na 180 °C.

V robotu smíchejte suroviny na mandlový korpus. Natlačte jej do kulaté formy o průměru kolem 30 cm. Pod těsto dávám pečící papír. Pokud to jde hůře, těsto se lepí, namočte si ruce do misky s vodou a pak to je hračka. Ač dělám těsto víceméně stále stejně, někdy lepí víc, někdy míň. Když nelepí moc, tak jej vyválím mezi 2 vrstvami potravinové folie a je to raz dva hotové.

Pak umíchejte náplň, natřete ji na těsto a navrch rozprostřete borůvky.

Posypte drobenkou, tu si udělejte, jak jste zvyklí. Můžete do ní pro změnu přidat i trochu mandlí nebo špetku skořice.

Pečte koláč v troubě asi 40 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *