SUP Vsetínská Bečva – sezóna zahájena

Dnes jsem zahájil SUP sezónu. Dlouho jsem přemýšlel co by měla být ta první letošní plavba. Přehrada je ovšem pořád špinavá a zanesená od povodně tak jsem zvolil Bečvu.

Nastoupil jsem pod splavem u MEZu. Celkově vlastně ani nevím jestli to byl dobrý nápad .. ale moc jsem to chtěl zkusit. Jednak je to téměř u mě doma a za druhé jsem Bečvu na paddleboardu ještě nejel.

vodácká mapa Vstínské Bečvy tady, nebo klik na obrázek.

Stav vody k 2.6.2019 odkaz tady Když to shrnu, ještě včera tekly aspoň 4m3 …. dnes už jenom 3,6…. nebylo absolutně na co čekat. Včera jsem to už bohužel nestihl, protože jsem byl na MTB a obhlídce jezů kolem Semetína. On totiž takový podnik vyžaduje trochu plánování a logistiky.

Průtok vody na měřící stanici Vsetín 4m3 považuji osobně za naprosto minimalní k tomu, aby se Bečva ze Vsetína dala na SUPu vůbec absolvovat. Stejně jsem šel do rizika, jelikož jsem vůbec netušil jestli se to sjet dá. Možná jsem byl prvním paddleboardistou který to zkusil, a pro Bečvu to byl „prvo SUP sjezdJezy a peřeje jsem musel stejně přenášet a že jich tu není málo !!!

Začátek kolem Mezu docela ušel, ovšem u pěší lávky v lázkách jsem se už potýkal s nedostatkem vody.

Následoval jez za Poschle. Pokusit se ho sjet vůbec nemělo smysl a tak jsem začal přenášet…..

Ještě malé ohlédnutí za Vsetínem. Ve waterproof BAGu jsem měl jenom telefon a malou lékárničku, kdybych skočil na nějaký střep.

Normálně jezdím bosky, ale tady bych to teda neriskoval, proto jsem si vzal kecky. Možná něco málo k čistotě řeky. Bečva je co viditelnosti docela čistá a k mému údivu plná ryb. Převažují především Parmy sem tam pstruh, jelec, nebo plotice. O ptáky také není nouze. Potkal jsem spoustu divokých kachen a volavek popelavých. Ovšem za Poschle kde se vlévá do Bečvy výtok z čističky …. to je teda síla ! Voda těžkým způsobem smrdí po pracích prostředcích a dalších chemikáliích a dobrý kilometr krásně pění.

Bohužel musím říct že, zápach pracích prostředků se linul celou moji plavbu až do Jarcové. Vítezstvím proto pro mě bude fakt, jestli se nep**ru, neolezu nějakým ekzémem, nebo mě neupadne část těla. Malý kousek před Semetínem. V dálce už je vidět Semetínský most.

Kousek za Semetínem, přesněji kousek před mostem s hlavní cestou 57 je taková malá peřejka. Tak jsem si ji pěkně obhlédl jestli by se dala sjet. Už jsem se nanosil boardu dost! Jasně že dala, byl tam takový malý proud kterým by se dalo projet. Samozřejmě sem se tam cvaknul. On totiž paddleboard je plavební prostředek velmi nevypočítavý. Největší problém při sjíždění řek neděla ani tak stabilita, ale zadní flosny na udržování směru. No právě ty flosny se mě v tom průlivu rafly za šutr….! Ne jenom, že jsem málem hodil tygra, ale zůstal jsem v tom proudu trčet. Přes board se přehrnula voda a to je konec. V kleče jsem musel plovák z toho proudu vysvobodit. Kdo to nikdy nezkoušel , neví o čem je řeč. Board má velkou plochu a proud nemusí být ani silný aby přišpendlil plovák mezi kameny. Urval jsem madlo, ale pokračoval jsem dál.

Asi nemusím zdůrazňovat jak se přenáší paddleboard bez madla. Čekalo mě ještě asi 15 jezů a splavů. Opravdová lahůdka…. Bečva je totiž k paddleboardům velmi nepřátelská řeka. Spíš bych to nazval ENDURO PADDLEBOARDINGEM. Což je pravděpodobně nové odvětví sportu které jsem vynalezl. Síla po dobrodružství mě hnala dál a tak jsem všechny ty přihlouplé jezy a peřeje poctivě přenášel, aby už nedošlo k žádným materiálním škodám. Naštěstí se korytem Bečvy minulý týden přehnala povodňová vlna a částečně orvala porost kolem. I tak jsem podrápaný od větví a doprlený od kopřiv jak jen to jde. Některé peřeje totiž v podstatě ani nelze obejít jinak než přes louku. Tohle je peřej mezi Jablůnkou a Bystřičkou pod Křížem.

A tak se nejkrásnějším úsekem stala část mezi přítokem Mikulůveckého potoka kolem Bystřičky, který je od tohoto místa, v délce asi 2km bez jediného splavu a peřejí .Původně jsem měl v plánu, že plavbu ukončím na Bystřičce „na Špici“ (přítok Bystřičského potoka)

Ze samé radosti jsem si cestu prodloužil až na Skalník do Jarcové, kde mě vyzvedla Hanka. Trasa měřila 13,49km doba 03:03:18 průměrná rychlost 4,4km/h

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *