ALOHA PLUMERIE

Plumerie kvete jako divá, dnes 9 květů.

Staré opadávají a nové vykvétají, v celém foliovníku vůně jako na Havaji.

Především Plumerie je tropická rostlina a v našich podmínkách „trpí“ Tzn že má velmi omezenou dobu po kterou je schopná vykvést. Přes zimu spíš živoří a opadnou ji všechny listy. To je ale pro tuto rostlinu úplně běžné. V zimním období když ji mám doma, omezím zálivku tak 1x za týden až 10dnů. Na Havaji často vidím kvést rostliny které nemají jediný list a celý strom je plný květů. Důležitá je pro ni bohatá kompostová půda s dostatkem minerálů, které ji dodávám lávovou drtí. Ta se dá koupit v zahradnictví a přimíchávám ji s pískem do kompostové zeminy. Brzy na jaře ji připravím ideální podmínky ve fóliovníku a co nejdříve ji tam dám letnit. Ale pozor, teploty nesmí spadnout v noci pod 10st, to rostlina velmi těžce snáší. Naopak teploty kolem 30-35st úplně miluje a navíc vysokou vlhkost, proto ji občas rosím odstátou teplou vodou z fóliovníku. Se zálivkou také pozor je to spíš sukulent, hlavně nesmí stát ve vodě. Přes léto se bohatě olistí a vyrazí na ní nové větve. Ke konci léta se objeví první stvoly s květenstvím. Na první věty si od této chvíle počkáte 3-4 týdny. To už se většinou schyluje ke konci léta a teploty večer padají nízko k 10st. Všechno je to v našich podmínkách hodně na těsno, ale dá se to zvládnout. jakmile vykvete, tak je všude kolem nádherná Havajská vůně. Pozor na květy nerosit. Záleží, jak je rostlina silná, ale někdy vykvete i přes 20 květů. Docela úspěšně se mě daří rostliny množit řízkováním. Moje hlavní rostlina se totiž ve fóliovníku úplně zblázní a stane se z ní strom, který na konci léta není možné ani vynést skrz dveře. Proto větve zcela nemilosrdně ostříhám a nechám je cca 14 dnů zaschnout (teče z nich bílé latexové mléko) po cca 3 týdnech tyto řízky zapíchám do předem připravených malých květináčků a daří se mě z nich rozpěstovávat nové rostliny. Na jaro mám pak do fóliovníku nachystáno třeba 15 rostlin ( víc mě manželka nedovolí, protože by neměla kde pěstovat rajčata 😊. Většinou však vykvete jen 1  rostlina z deseti a nebývá to ta největší… ? nejlépe kvetou tak 2- 3 leté rostliny.

Mám kamarády kteří ji také pěstují a vykvetla jim už 2x i doma, ale třeba jen 1x za 5 let. Ideální je pro ni teplo a vlhko čehož doma nedocílíte.

2 Responses

  1. Sada Solehová napsal:

    To je nadhera! Mohu se prosim zeptat, jak se o ni starate? Taky doma pestuju ze semene uz 3.rokem .. zatim to vypada jako klacek, ktery ma na vrchu par listku,ale pocase opadnou … 🙁 budu rada za veskere tipy, snad se mi taky podari vypestovat tuhle krasku!

    • Radim Adámek napsal:

      Děkuji za kompliment pro mou rostlinu 🙂 Především Plumerie je tropická rostlina a v našich podmínkách „trpí“ Tzn že má velmi omezenou dobu po kterou je schopná vykvést. Přes zimu spíš živoří a opadnou ji všechny listy. To je ale pro tuto rostlinu úplně běžné. *** pokračuju přímo v příspěvku ať není odpověď příliš dlouhá

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *