RECENZE – KIBOKO ROKETI 320 FT

Po 200 kilometrech na KIBOKO ROKETI 320 FT paddleboardu bych rád napsal jaké mám z tohoto plováku dojmy.

PRKNO:

Nářadí splňuje přesně moje očekávání. Zprvu jsem měl lehké obavy, že ROKETI je trošku užší a tím pádem bude více vratký, navíc 320 je trochu vyšší. Mé obavy se ukázaly zcela liché. Michal Budík mě dobře poradil, že vzhledem k mé váze +-95kg bude vhodnější 320 místo 280. Roketi je perfektní paddleboard, který se hodí jak na klidnou vodu, tak na řeku. Na klidné vodě krájí hladinu jako nůž a na řece je díky své délce perfektně vyvážený.

Aleš Kuchyňka odvedl při jeho tvarování a vývoji perfektní práci. Klobouk dolů. Zprvu jsem ho nechtěl brát na řeku, abych ho neponičil o kameny. Můj starý SUP se mě zdál vhodnější, protože byl kratší a širší. Za nedlouho jsem ale zjistil, že to není pravda, a už vůbec ne co se týká stability. Nejezdím teda nějaké extrémy na divoké vodě, peřeje, slalom mezi kameny apod, ale pár řek a peřejí už jsem sjel. Největší problém na řekách je však jejich současný podlimitní stav vody a s tím spojený strašák – zaseknutí finy o kámen těsně pod hladinou. I tohle má KIBOKO perfektně vyřešené třemi flexibilními termoplastovými finami. To byl také jeden z důvodů, proč padla volba na paddle board od KIBOKA. Hezkou řádku kamenů už jsem „pochytal“ a kromě lehkých škrábanců na finách se nic vážného nestalo. Na větším šutru se fina ohne a nic se neděje. Samozřejmě u takových případů už jde spíš o rychlost a stabilitu (zkušenost) jezdce. Jakékoliv zaseknutí ve větší rychlosti má za následek téměř jistý pád. Paddleboard se po kameni nesklouzne jako raft nebo kajak, ale zůstane na místě stát. O zbytek se už postará fyzika.

PÁDLO:

Zvláštní kapitolu bych chtěl věnovat pádlu. Na Brněnské přehradě – Prýglu, jsem měl možnost vyzkoušet snad všechny tipy a modely pádel které KIBOKO nabízí. Od sklolaminátových po celokarbonové modely. Z estetického hlediska (což je asi ten nejméně podstatný faktor při výběru) musím říct, že jsem snad neviděl na trhu povedenější grafiku, než jako navrhlo KIBOKO pro letošní rok. Jde však pouze o můj osobní názor a každý ho může mít jiný.

V obchodě se mě ochotně ujal Michal Budík a postupně jsme se během naší diskuze dostali až k jejich půjčovně a test centru u pláže Rokle -Sinice. Během testovacích jízd mě Michal dával jedno pádlo za druhým a každé mělo trošku odlišné vlastnosti. Protože nejsem žádný profesionál tak pádluju trochu víc silově, než by se slušelo na „pokročilého“ paddleboardistu. Ale právě při tomto silovém pádlování poznáte největší slabinu pádel. A tou je jejich tuhost. Už při vyzkoušení prvního pádla ze sklolaminátu jsem měl pocit, že už to nemůže být lepší. Postupně jsem se dostal ke karbonovým pádlům s plastovým listem a myslel jsem, že mám vybráno. Tady by asi 99% všech lidí skončilo a vzalo by sklolaminát, nebo karbon s plastovým listem kvůli praktičnosti a odolnosti. Všechny tyto pádla jsou perfektní a lehké.

Michal mě pak ovšem zcela škodolibě dal vyzkoušet dvoudílný celo karbonový model KIBOKO PRO a od té chvíle jsem byl v pasti. Jedná se o silně návykové pádlo. Ted si opravdu nedělám srandu. Vzhledem k praktičnosti jsem byl bytostně přesvědčen, že potřebuji nějaké třídílné pádlo. Rozložím ho, a šup sním spolu s paddleboardem do batohu. Vyřešeno uklizeno, vše pohromadě. Jenomže, ono dvoudílné karbonové PRO pádlo se prostě neohýbá a pomalu si ve vás pěstuje závislost.. 640gramů držíte v ruce jako pírko a když zaberete listem do hladiny tak prkno vystřelí dopředu. Máte chuť znovu zabrat a ověřit si, že to jde opravdu tak lehce. Jde, a tak jsem zase zkoušel všechny 3 dílné pádla a snažil jsem se sám sebe přesvědčit, že to třídílné pádlo je vlastně stejné. A navíc jsem ho tolik chtěl kvůli jeho skladnosti. Michal se jenom smál. Dobře věděl, že jsem v pasti! A já jsem si to nakonec musel přiznat také. Jeho cena však mluvila proti. Michal mě pak ukázal ještě ABS plastovou hranu na okrajích listu, která chrání list proti oděru při sjezdu na řekách a byl jsem ztracený. Musel jsem si prostě přiznat, že ho nutně potřebuju. A tak jsem odjížděl s KIBOKO SHOPU s paddleboardem a pádlem které jsem původně nechtěl, ale štastný, že ho mám, protože je prostě nej z produkce kterou KIBOKO nabízí.

Jeden postřeh na závěr:

Na svém starém paddleboardu jsem najezdil hodně přes 200km takže můžu srovnávat. Po dvou měsících co jsem jezdil na ROKETI 320 jsem opět stoupl na starý paddleboard. Upřímně musím říct, že jsem měl pocit, že stojím na kládě a pádluju s ocelovou tyčí. Říkám si to hliníkové pádlo musí být plné vody, to přece není možné jak je to těžké. JE.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *