Setkání s varanem

Takové cestování po Thajských ostrovech může být velmi dobrodružné. Častokrát nás čekají různé překvapení. Rád prozkoumávám skryté části ostrovů a společně s Hankou se vydáváme na traily po okolí.

V Thajsku je však třeba si dávat velký pozor na hady, pavouky a jiné jedovaté tvory, s kterými se u nás běžně nesetkáte. Při jedné takové výpravě do pralesa jsme potkali tohoto chlapíka. Na délku měl něco přes metr a evidentně byl překvapený stejně jako já. Dal jsem mu prostor na ústup a sobě taky. Hanka byla vyděšená o dost víc.

O den později jsme při cestě na pláž narazili na větší potvůrku. Přímo přes chodník si vykračoval tenhle macek. Měřil něco ke dvěma metrům a byl pěkně nasraný. Aby taky ne, pozorovali jsme ho s uctivé vzdálenosti.

Evidentně se mu to však nelíbilo. Dal to najevo silným švihnutím ocasu do stromu a hlasitým zasyčením. V případě obrany nebo útoku dokáže varan vyvinout překvapivě velkou rychlost.

Potulují se tady volně po ostrově, ale nejvíc se jim líbí pod chatkama. Když se cítí v ohrožení syčí a mrská ocasem. Má v něm takovou sílu, že když vás zasáhne může vám zlomit nohu. Dokáže být velmi rychlý a umí kousnout. Má jedovatou tlamu plnou bakterií. Po kousnutí nechá oběť utéct a bakterie se postarají o zbytek. Do rány se dostane zánět a oběť do několika dnů uhyne. Varan ví, že není kam spěchat. Pomocí velmi dobrého čichu si pak svůj oběd v klidu dohledá. Nechtělo se nám ho dál pokoušet a tak jsme chodník velkým obloukem obešli a pokračovali dál na pláž.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *