SAN FRANCISCO – GOLDEN GATE

Most spojuje město San Francisco a Marin County. Délka mostu je 2737 metrů. Až do roku 1964 byl nejdelším visutým mostem světa, vidět a přejít ho je zážitkem na celý život. Přes most se dá jít pěšky, autem, nebo jet na kole. My jsme ho přesvistěli na střeše autobusu.

Měli jsme velje štěstí, protože po deštivém ránu se udělalo krásně a mohli jsme se tak kochat těmito výhledy. Nejčastěji je totiž most spojován s mlhou, která pohltí celé okolí tak, že se dají vidět pouze věže mostu. I když to náš autobus málem sfouklo a třepali jsme se zimou, jedná se o nezapomenutelný zážitek. Voda má asi 9 st ale ani to nebrání surfařům prohánět se pod jeho konstrukcí na vlnách.

Hlavní lano v řezu, které je nataženo mezi podpěrami. Jak je most doopravdy veliký, vám dojde až před ním stojíte…Pro silniční dopravu je na mostě vyhrazeno šest pruhů – a to, kolik jich je jakým směrem, se mění v průběhu dne. Ráno bývají čtyři vyhrazené pro příjezd do San Franciska, v odpolední špičce se směr mění.

Technické parametry:

Most vznikal v letech 1933 až 1937 a jeho celková délka je 2737 metrů. Každé z hlavních lan je dlouhé přes 2 kilometry, má v průměru přes 1 metr a je složené z 27 572 jednotlivých drátů. Kdyby se lana rozmotala, obkroužila by zemi více než třikrát. Výška dvou věží je 227,4 metru nad hladinou, mostovka je ve výšce 67 metrů nad hladinou. Most drží dohromady asi 1 200 000 nýtů. Celková váha mostu byla při jeho otevření 894 500 tun. Denně přes něj přejede asi 110 tisíc aut máte na fotce.

Při vjezdu do San Francisca se platí poplatek, při výjezdu nikoliv. Most byl pojmenován Golden Gate (Zlatá brána), ačkoliv jeho barva není vůbec zlatá. Je červená, alespoň pro naše oči. Oficiálně se barva nazývá International Orange (Mezinárodní oranžová) Na opravách a nátěrech mostu se díky jeho velikosti pracuje bez přestání už 80 let.

Při stavbě v červnu roku 1935 přišlo silné zemětřesení. 13 lidí bylo tehdy na věžích. Zpětně popisovali, jak se mohutné věže při zemětřesení vychylovaly o 5 metrů na každou stranu. Všichni přežili.

Celkem byl most třikrát zavřen kvůli počasí. Nejdelší uzavírka mostu byla 3. prosince 1983 kvůli silné vichřici a trvala 3 a půl hodiny. Cesta po Golden Gate je nezapomenutelným zážitkem. Na město jako je San Francisco, bychom potřebovali bychom tak týden…málem jsme nestihli letadlo zpět domů.

1 Response

  1. Pavla Adámkova napsal:

    Pěkný most, zajímavý zážitek. Mě srazil most v Istanbulu přes Bospor. ✌️

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *