JELENÍ GULÁŠ

Psát recept na jídlo jakým je guláš, je holý nesmysl. Každý ho dělá jinak a každý si myslí, že ten jeho je nejlepší.

Nikomu to neberu, ale tenhle je vymakaný a perfektně vyvážený. Osobně už bych do něho už nic nepřidával. Pokud se do něho vloží kvalitní suroviny a ustojíte stupeň tmavosti cibulky, dá se z něho vytvořit gurmánská dobrota.

Proto tu dám tento recept od Roberta, kdyby ho chtěl někdo vyzkoušet. Ovšem pozor, takový guláš se připravuje den předem naložením masa do soli. Samozřejmě se také předpokládá, že má každý k dispozici vývar, ať už čerstvý, nebo mražený. Zalévat domácí guláš vodou mě přijde zcela nevhodné.

Na cca 15 porcí budeme POTŘEBOVAT:

  • 4.3kg masa
  • hovězí nebo jelení vývar
  • 2,2 kg cibule
  • 0,5kg sádla
  • Polévková lžíce papriky na kilo masa
  • 6 stroužků česneku
  • 10g kmínu drceného
  • Mleté nové koření čaj lžička
  • Mletý pepř 2 čaj lžičky

Proč zrovna 4,3kg masa?  To je jednoduché. Je to maximální množství   do kotlíku aby, se při míchání nepřevrátil. 😀

POSTUP:

Maso nakrájíme na stejnoměrné kostky cca 3x4cm, přimícháme 18g soli na 1 kg  a necháme ideálně na noc v lednici proležet

Do kotlíku nebo hrnce dáme všechno sádlo a přidáme na drobno nakrájenou cibulku.

Tento proces je nejdůležitější na celém guláši a trvá cca 1 hodinu. Za stálého míchání necháme cibulku ztmavnout do tmavě hněda. Na tento krok nemá hodně lidí nervy ani odvahu, ovšem tato barva bude později určovat i barvu guláše, nikoliv paprika jak si všichni myslí.


Těsně před koncem přidáme do cibulky papriku
Pak přidáme maso a zprudka restujeme dokud se maso nezatáhne 
přidáme pepř
Česnek
Kmín
Nové koření

Až maso zezlátne přidáváme vývar po šufánku. Později přidáme celý vývar.
Na konec majoránka a mouka na zahuštění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *