RECEPT NA KLASICKÝ BURGER

Burger je vlastně steak a přesně tak by měla vypadat jeho tepelná úprava. Na burger nepotřebujeme vyloženě libové maso, spíš prorostené ideální je hovězí kližka nebo krk. Aby nebyl burger suchý já míchám hovězí napůl s vepřovým, i když pravý burger je hovězí. Maso můžeme nechat namlet u řezníka, ale ne příliš na jemno. Doma si ho spíš nasekám v cutteru. Další věc které je podstatná a mnoho lidí ji nerespektuje jsou přísady, které do burgeru nepatří jako je kečup, mouka, vajíčka strouhanka. Pokud totiž uděláme burgery dostatečně dopředu a necháme masovou směs 2 hodiny v lednici odpočinout, budou burgery držet pohromadě i bez mouky a vajíčka. Záleží na tom jestli chcete dělat masový burger nebo buchtu 🙂

POSTUP:

Nejdříve na pánvičce s olivovým olejem velmi zlehka osmahneme 1 na drobno nakrájenou cibulku, tak aby jenom zesklovatěla, žádné smažení do tmava. Necháme vychladnout a přidáme do masové směsi. Dále přidáme 1 polévkovou lžíci plnotučné hořčice a koření sůl, pepř, polévkovou lžíci rozdrceného koriandru a římský kmín. Na ten pozor, je to velmi aromatické koření a ne každému chutná, takže velmi opatrně tak čajovou lžičku rozdrceného kmínu. Nezaměňovat s obyčejným kmínem je to úplně jiné koření, ale do burgeru patří a dodá mu specifickou chuť. Pokud chcete burger něčím vylepšit, tak ještě můžeme přidat nastrouhaný parmezán. Všechno dobře promícháme, a uplácáme stejnoměrné burgery. To je důležité protože pokud bude někde tečí a jinde tlutší tak se nestejnoměrně propeče a někde bude syrový a jinde vysušený. Takto připravené burgery dáme na plech, oddělíme strečkou pokud je dáváme na sebe a necháme odpočinout v lednici. tento krok je důležitý protože burger se zacelí a nebude se rozpadat.

  • maso 1/2 na 1/2 vepřové/hovězí
  • cibulka
  • římský kmín
  • koriandr
  • hořčice
  • sůl
  • pepř
  • parmegiano

PEČENÍ:

Jak už jsem uvedl dříve, burger je v podstatě steak a stejně by se měl i opékat. Tzn na grilu na velkém žáru naklademe ideálně na litinový rošt jednotlivé kousky masa. Důležité je nevyměknout a nezačít je předčasně obracet. Pak se může stát, že se maso od roštu neodlepí a začne se trhat. Takže vydržet nejlépe 1,5 -2 min až půjde lehce odlepit od litinového roštu a úplně stejně ogrilujeme na druhé straně. Burger musí být uvnitř šťavnatý a ne vysušený. Pokud máte potřebu ho trochu dopéct, tak po druhém otočení a radím nepřehánět to.

SEREPETIČKY KOLEM:

Každý ví, že burger se podává se zeleninkou, salátem, okurkou, majonézou atd. Mezi to ATD patří např. osmažený plátek slaninky, karamelizovaná cibulka, nebo třeba plátek čedaru. Ze svých vlastních zkušeností vím, že tahle fáze se hodně podceňuje. Naopak mě zabere nejvíc času. Je ovšem nutné, si tyto přílohy nachystat dopředu, protože pak už na to není čas a každý se pustí do jídla. Ideální je, když si každý svůj burger „vytuní“ podle sebe nachystanýma přílohama.

POSTUP NA KARAMELIZOVANOU CIBULKU:

Na pánvi rozpalte olej, vysypte na kolečka nakrájenou cibulku a smažte dokud nezesklovatí. pak přidejte polévkovou lžíci třtinového cukru, a zalejte červeným vínem Potom stačí zredukovat dokud se víno neodpaří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *