CESTOVNÍ TŘÍDY NA LETENKÁCH

Letecké společnosti označují cestovní třídy písmeny anglické abecedy od A do Z. Rozdíl mezi první, business a ekonomickou třídou pozná každý, ale víte jak jsou značeny podrobněji?

V roce 1950, jako první představila tento koncept letecká společnost Air France.

Jak poznám svou cestovní třídu?

Na každé letence (ať už papírové nebo elektronické) najdete kolonku s nadpisem booking class, případně passenger class. Kromě rozlišení first/busines­s/economy zde uvidíte také písmeno (A – Z). Právě toto písmeno je určující pro tarif vaší letenky (v letadle pak už význam nemá). Letecké společnosti používají tuto klasifikaci pro letenky v různých cenových hladinách. Tarif se bude lišit podle toho, jestli jde o akční nabídku nebo běžně koupenou letenku. Speciální nabídky se přitom liší nemožností změny nebo vrácení letenky.

První třída

Nejpohodlnější cestování, ale také nejdražší. Podoba první třídy se u jednotlivých leteckých společností velmi liší. U některých dostanete plnohodnotnou postel, jinde třeba jen sedadlo mírně lepší než v business třídě. Na letenkách se používají tyto tarify:

  • F – plnohodnotná letenka do první třídy
  • A, P – zlevněná letenka do první třídy (omezení na změnu termínu nebo vrácení letenky)

Business třída

Nabídne velká, polohovatelná sedadla s většími rozestupy a vysokou úroveň služeb. Na kratších trasách je často nejvyšší nabízenou cestovní třídou. Na letenkách se používají tyto tarify:

  • C, J – plnohodnotná letenka do business třídy
  • D, I, Z – zlevněná letenka do business třídy (omezení na změnu termínu nebo vrácení letenky)

Ekonomická třída

Volba pro většinu cestujících, pokud vám stačí dostat se z místa na místo a neplatit víc než musíte. Letecké společnosti používají pro ekonomickou třídu celou řadu tarifů:

  • Y – plnohodnotná letenka do ekonomické třídy
  • B, M, H, N – standardní letenka do ekonomické třídy (změny/vrácení možné za poplatek)
  • G, K, L, O, Q, S, T, U, V, W, X – zlevněná letenka do ekonomické třídy (často nelze vůbec změnit/vrátit)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *