POMALU PEČENÁ SVATOMARTINSKÁ HUSA

Je tu podzim a sním přichází do kuchyně tradiční pochoutka. Husička s červeným zelím na víně a jarní nádivkou se špenátovým listem. Moje maminka navíc dělá jako přílohu dva druhy knedlíků, takže každý si může vybrat mezi bramborovým nebo karlovarským.

pomalu pečená husa

Nemyslím si, že husa jde udělat lépe. Tento recept už v podstatě není kam posunout. Nejkrásnější je ovšem fakt, že tato příprava nedá téměř žádnou práci. Husa se totiž peče bez podlévání, nahlížení nebo jakékoliv další práce. Ptáka je potřeba jenom omýt, nasolit a pořádně nakmínovat. Asi nemusím zdůrazňovat, že husa je nejlepší čerstvá a ne mražená.

Z husy odřežeme krk, špičky křídel vyndáme droby z kterých uvaříme výbornou polévku.

RECEPT:

Husičku den předem pořádně pokmínujeme a nasolíme i zevnitř a necháme v chladnu odležet. Sůl prostoupí do svaloviny a maso díky tomu bude měkké, křehké a šťavnaté. Tak 2-3 hodiny před pečením husu vytáhneme z lednice, aby maso pomalu dosáhlo pokojové teploty. . . O půlnoci, ale klidně i dříve, vložíme na plech, ideálně do litinového pekáče přikryjeme poklicí v případě plechu zakryjeme alobalem. Nepodléváme a dáme do trouby na 90 st. 10 hodin a neodkrýváme ani nekontrolujeme. Nemusíte mít strach. že se husa připálí nebo vysuší. Tomuto způsobem se husa napůl peče a napůl konfituje.

Husa už je před půlnocí v troubě

Kolem 5-6 hodiny ranní vás probudí naprosto neodolatelná vůně pečínky. Od této chvíle vám potečou sliny až do oběda

Po 12 hodinách pomalého pečení

Dvě hodiny před odkrytím zvýšíme teplotu na 140. Pak odkryjeme a sebereme sádlo. Z 6,6kg husy ho bylo 2,5kg

Výborné husí sádlo pro pozdější využití

Poslední hodinu zvýšíme teplotu na 180st. Za občasného polévání výpekem necháme dopéct tak, aby se vytvořila kůrčička a husa pěkně zezlátla.

Takto připravená husa bude lahodná a maso se bude úplně rozpadat.

Upečená husa

Mezí tím, než se husa dopeče připravíme přílohy. Nejčastěji se podává červené, nebo bílé zelí, (my děláme oboje) a ideálně domácí knedlík s petrželkou, nebo lokše.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *