SESUV PŮDY NA KUHIO HIGWAY

Po březnovém masivním sesuvu půdy na Kauai, mezi městy Princeville a Hanalei, zůstala odříznutá celá komunita lidí bez jakéhokoliv zásobování a zdravotní pomoci.

Kuhio hwy.

Cesta Kuhio highway je jedinou spojnicí západního pobřeží s okolním světem. I když jsou na Havaji sesuvy půdy poměrně časté, tak tento byl opravdu velkým problémem. Nelze ho totiž nijak objet. Zásobování lidí proto bylo zajišťěno po Oceánu. Záhranné služby se omezily pouze na helikoptéry.

Zhruba po týdnu se silnici podařilo nouzově zprovoznit avšak sanační práce budou trvat více než 3 měsíce. Svah je nutno zajistit betonovou injektáží a odklidit tisíce tun zeminy, která je velmi nestabilní. Po celou dobu tak bude silnice v provozu pouze na 2 hodiny ráno v jednom směru a 2 hodiny odpoledne.

bagr na cestě

Pro místní i turisty je tato situace velmi nepříjemná, protože se opakuje po necelém roku, kdy intenzivní deště spustily několik sesuvů za městem Hanalei. Cesta byla tehdy neprůjezdná více než rok a na jejich opravách se pracuje dodnes.

Neustále je potřeba mít na paměti, že ostrov Kauai je nejdeštivějším místem na světě. Minulý rok zde padl nový rekord ve srážkách, kdy za 24 hodin napršelo 1300mm vody. Jen pro představu, jedná se o množství, které v ČR napadne za 2 roky 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *