ODVRÁCENÁ STRANA KO LIPE

Chcete jet na LIPE? Zde je několik postřehů, které vám pomůžou udělat si ucelený názor na tuhle destinaci.

varan na haldě bordelu

Dlouho jsem přemýšlel jestli mám být upřímný a nebo vám servírovat líbivé fotky s krásným tyrkysovým mořem. Realita KO LIPE je však úplně jiná. Možná že to na slabší povahy nemusí zapůsobit dobře, ale tak to prostě je. Teda moře je tu luxusní, to se musí nechat, ale myslím, že všeho do času.

odpadky na ulici

Navštívil jsem už několik zemí, které byly s hygienou opravdu na štíru. Byl jsem v zapadlých vesnicích v Rumunsku, v kterých tekl odpad středem ulice a grilovalo se na PET lahvích a pneumatikách.

pálení pet lahví na Ko Phi Phi

Na Ko Phi Phi jsem nechápavě kroutil hlavou nad černými stokami, které tekly přímo na pláži do moře. Ovšem to co jsme zažili na Ko Lipe opravdu nemá obdoby.

stoka vytékající přímo do moře – Ko Phi Phi

Tento ostrov jsme s Hankou navštívili podruhé a asi také naposled. Když jsme tu byli poprvé byl jsem lehce rozpačitý, protože jsem nevěděl jak to mám celé pojmout. Říkal jsem si no tak Thajsko… tak to tu asi chodí. Pří návratu po dvou letech, už jsem byl v těžkém šoku. Situace se o dost zhoršila! Turistů násobně přibylo, postavily se nové hotely a bungalovy přímo na pláži, odpad je všude kolem.

haldy odpadků Ko Lipe

KO LIPE je malý ostrov, který je součástí národního parku Tarutao. Tento park tvoří několik ostrovů. Největší je Ko Tarutao, Ko Rawi, Ko Adang, Muu Ko Klang a Ko Khai. Právě Ko Lipe byl obětován turismu, a tak jeho 4 km2 jsou z velké části zastavěny a přeplněny bungalovy, restauracemi a odpadky. Ostrov ve tvaru měsíce přejdete z jeho delšího konce na druhý, za 20 minut, napříč asi tak za 15.

kvasící laguny s odpadem

První co vás přivítá když na Koh lipe přijede je ohromný a všudypřítomný smrad, ze splašků na ulici a rozládajících se odpadků.

chodníky nad stokami

Chybějící kanalizace a množství odpadků je v kombinaci s tropickými teplotami zásadní problém s kterým se tento malý ostrov potýká.

vnitrozemí ostrova

Celé pobřeží a jedna ulice, která protíná střed ostrova je věnována turistům a je zastavěná více či méně luxusními hotely. Turistů může být na ostrově tak 10 000 !!! Tohle množství stále roste a ostrov tak rok od roku doslova kolabuje pod náporem vyprodukovaného odpadu a splašků. Ty tečou kam jinam, než do moře.

slumy na Ko lipoe

Asiaté obecně jsou zvyklí veškerý odpad likvidovat v moři nebo přímo na ulicích. Hotelová klientela je uzavřena v komplexech na pobřeží s tyrkysovým mořem a bílým pískem, přičemž za hotelovou zdí ani ne 10 metrů od klimatizovaných apartmánů jsou stoky a kvasící laguny s bílou vodou připomínající mléko, které otravují široké okolí svým smradem. Aby to turisté neviděli vozí je přímo přes korálový útes k hotelům z kterých mnozí ani nevycházejí.

splašky vytvářejí přímo za hotely smrduté laguny

Na ulicích nenajdete jediný koš, příkopy jsou přeplněné odpadky. Uprostřed ostrova je ohromná skládka která strašně smrdí.

Hotelové zákoutí

Jednou za čas a my jsme toho byli svědky, se část odpadu buldozerem navozí na obří kontejner, který připluje k břehu. To se potom dějí věci o kterých se nikomu z vás ani nezdá!

bagr naváží odpad

Kontejner připluje k těm tyrkysovým břehům plných turistů a v pravé poledne ho začnou ládovat až po vrch tím kvasícím odpadem. Ten smrad nejde ani popsat, je to jako by nakládali hnijící mrtvoly. Tuto práci dělají cikáni ze slumů. Lezou po obří hromadě odpadků a snaží se jí celou přikrýt rybářskými sítěmi ať ten bordel nepadá přímo do moře před zraky turistů.

loď na odpadky

Sítě ale nedokážou zabránit, aby do moře nepadali tlustí bílí červi, kteří hodují ve shnilém odpadu. Ti zanedlouho pokryli celé pobřeží a v silných nánosech je moře vyplavilo na ten bílý písek plný turistů. Reakce byly rozporuplné pro Evropana až lehce šokující. Miliony červů se teď kroutilo v písku a chcípalo ve slané vodě na celém východním pobřeží Lipe. Přímo zde na této pláží v pravé poledne se všechno odehrálo.

východní pobřeží Lipe

Po naplnění kontejner pomalu odtáhne několik long tail boatů na volné moře. Mrtvolný puch který kolem sebe šíří, je nevídané intenzity. Turisté si zacpávali nos a odvraceli zrak doufajíc, že se jim ta pohroma brzy ztratí z dohledu.

vybydlené ulice

Ztratí, ale kam se poděje její obsah asi každý tuší. Vždyť ostrov z odpadu plující v Oceánu už je větší než celá Francie.

páchnoucí jáma s odpadem

Navíc když loď nahodila dieselový agregát z komínů se valil černý kouř takové intenzity, že i když se loď ztratila za horizontem kouř z lodních komínů byl stále vidět na desítky kilometrů. Inu někdy je člověk svědkem zajímavých okamžiků ať už v pozitivním nebo negativním smyslu slova.

vraky na ulici

Od rána do večera jezdí pro prašných cestách stovky skútrů , tuktuků, aut a dalších vraků, které nemají výfuky, smrdí a nebezpečně se proplétaji mezi stovkami turistů. Ulicemi se rovněž potulují smečky více či méně nemocných a zanedbaných psů, kteří polehávají i na plážích a žebrají jídlo.

Parodií na tohle všechno je poplatek 200THB za vstup do národního parku, kterým si kupujete vstup do tohoto „ráje“ Celý ostrov je vsak nehorázně předražený oproti ostatnímu Thajsku. Jde o turistický busines v kterém se točí velké peníze a těch se nikdo nehodlá vzdát. Celá situace je nadále neudržitelná a jsem přesvědčen, že Koh Lipe stojí před kolapsem a úplným uzavřením. To by bylo rozhodně nejlepším řešením. Lipe by mělo být uzavřeno do té doby, než bude vybudovaná odpovídajíci infrastruktura vč. čistíren odpadních vod, klidně na rok i déle. Je naprosto nezbytné zreregulovat množství turistů na únosnou mez.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *