MYČKA AEG – ČIŠTĚNÍ LABYRINTU

Tak si s námi po delší době začala zase povídat myčka AEG OKO-FAVORIT. Ozvala se chybou C3 u jiných modelů Electrolux, se hlásí „i30“ Tato chyba signalizuje vodu v prostoru motoru v myčce. Dostat se tam může prasklou hadicí nebo jiným vadným dílem, nejčastěji však nateče přepadovou hadicí z labyrintu.

labyrint myčky AEG

Labyrint je součástí změkčovače vody. Napouští se přes něho voda do změkčovače a dále do myčky. Podle toho jak máte nastavenou tvrdost vody na ovládacím panelu myčky. Bohužel se nám po 25 letech rozpadla ochranná mřížka labyrintu, což mělo za následek vniknutí větších nečistot do kanálků labyrintu. Většinou se tam rozpadnou, ale pokud je nečistota větší, může se stát, že uvázne v nějakém úzkém místě nebo tam zhnije. Labyrint se pak částečně nebo zcela ucpe.

chybějící mřížka vstupu do labyrintu

Při následném proplachu a napouštění vody se pak stane, že voda neproteče kanálky dostatečně rychle a přes přepadovou hadičku odtéká do prostoru k tomu určenému, ve spodní části myčky. Tento prostor je pro tuto eventualitu vybaven polystyrenovým plovákem a mikrospínačem, který v určitou chvíli signalizuje poruchu C3 zaplavení vodou. Voda do tohoto prostou může sem tam odkápnout, to ale řeší samovolné vysychání. Až v případě poruchy se sepne mikrospínač a myčku odstaví, aby vám nevyplavila kuchyň.

přepadová hadička labyrintu

Nezbývalo než demontovat celý labyrint a důkladně ho vyčistit. To je vzhledem k množství úzkých a nedostupných kanálků strašná pakárna, ale při troše trpělivosti lze dosáhnout úspěchu. já jsem si pomohl hrubou himalájskou solí, kterou jsem nasypal přes náustky do labyrintu. Zalil jsem je vodou a štěrchal jsem s nimi tak dlouho, dokud se všechny kanálky nevyčistily. Je to zdlouhavá a titěrná práce. Sůl jsem zvolil proto, že kdyby se mě nepodařilo ji všechnu dostat ven, tak se nakonec rozpustí a kanálky se tím neucpou. Někdo používá kuličky louhu, které nechá přes noc působit, někdo zase různé drátky. Těmi se však stejně nedostanete do všech míst.

Celá oprava se dá řešit i výměnou celého labyrintu za cca 950kč + doprava . Záleží na každém jak si cení svou práci 🙂 Podle mě bude nový labyrint zase na něčem ošustěný a bude 2x tenčí než ten originální. I proto jsem nakonec zvolil vyčištění toho starého. Nakonec doporučuju odzkoušet myčku v rozebraném stavu a přepadovou hadičku strčit do nádobky a sledovat jestli celý proces probíhá bez problémů. Tzn. že neodkapává voda přepadovou hadičkou. TAK HODNĚ ZDARU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *