SOPKA MAUNA LOA

Největší sopka na světě Mauna Loa (Dlouhá hora) se po 38 letech probudila a ukazuje všem jaká síla se pod ní ukrývá. Kdo však na Havaji byl, ví že toto divadlo má na svědomí bohyně Pelé.

lávové fontány v trhlině 3 včera ráno (obrázek: USGS)

Mauna Loa je vysoká 4170m, ale vzhledem ke své rozlehlosti se to vůbec nezdá. Sami to můžete posoudit z této fotky, kterou jsem udělal u sopky Kilauea. Ta se nachází na jižním okraji ostrova Hawaii. V popředí je kráter Iki, za kterým je aktivní kráter Hale Ma’uma’u a stoupá z něho dým. Až ten nenápadný kopec zcela na pozadí je 4 kilometry vysoký vrchol sopky Mauna Loa.

Keater IIKI (foto: Radim Adámek)

Vrchol sopky Mauna Loa je přístupný autem po úzké cestě. Moc se zde ale nejezdí, cesta je nebezpečná a velmi úzká. Nevejdou se sem 2 auta. Pokud budete mít to štěstí a potkáte druhé auto, připravte se na dlouhé couvání. Vyhýbky jsou od sebe vzdálené přes 2 kilometry a není zde ani telefonní signál pro případ nouze.

Mauna Loa (foto: Radim Adámek)

Navíc zde není vůbec nic. Zcela na vrcholu je observatoř která monitoruje a shromažďuje data související s atmosférickými změnami a také sopečnou a seismickou činnost. Veřejnosti je nepřístupná.

Observatory MMauna Loa (foto: Radim Adámek)

Můžete tady podniknout náročný trail a přespat v jedné z „cabin“ to je taková chatka. Je však dobré mít na paměti že jste 4km vysoko. Teplota se zde pohybuje těsně nad nulou a ne zřídka tu fouká vítr přes 100km/h. Navíc pokud vyjedete na vrchol autem od pobřeží koledujete si o horskou nemoc.

Obseratiry, trail (foto: Radim Adámek)

Není to tak dávno co jsem pod observatoří fotil protější vrchol Mauna Kea.

Mauna Loa Road (foto: Radim Adámek)

Nyní je jediná přístupová cesta na vrchol zalitá lávou.

láva stéká po sevrním svahu Mauna Loa (obrázek: USGS)

Láva vytéká celkem ze 4 trhlin. Nejaktivnější je v současné době trhlina č3

trhlina č 3 (obrázek: USGS)

Svahy sopky Mauna Loa nejsou příliš prudké, přesto si však láva razí cestu k nejdůležitější spojnici, kterou je dálnice Saddle Road. Ta spojuje východ a západ ostrova Hawaii.

proud lávy (obrázek: USGS)

V současné chvíli je láva od dálnice vzdálená 2,8km a pomalu se k ní přibližuje.

mapa postupu lávy foto from USGS

Havajská vláda už disponuje krizovými scénáři pro případ vytečení lávy na Saddle road.

Zatím je to jen spektakulární podívaná. Stovky místních ale i turistů se zastavují na krajnici cesty a pozorují proudy lávy stékající po svazích sopky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *