KÁVA BARAKO
Díky Pepovi a Daně mám možnost poprvé ochutnat kávovou specialitu kávu BARAKO. Jedná se o speciální druh kávy Liberica. Že jste o ní ještě neslyšeli? Není divu, tato káva se podílí pouze 1% na celosvětové produkci kávy.
![](https://www.alohapatek.cz/wp-content/uploads/2023/04/20230422_073101-577x1024.jpg)
Nejedná se ani o arabicu ani robustu. Je to odrůda Liberica. Tato káva se pěstuje pouze na Filipínách a v Malajsii. Je to speciální odrůda kávy. Rostlina, dorůstá až do 20m výšky a je odolnější klimatickým změnám počasí.
![](https://www.alohapatek.cz/wp-content/uploads/2023/04/20230422_072919-1024x577.jpg)
Díky stále většímu horku se v africké Keni přestává dařit kávovým keřům arabica a začínají hynout. Právě tento problém má spasit nový kávový druh Liberica
![](https://www.alohapatek.cz/wp-content/uploads/2023/04/VENd91b_profimedia_0672083112.jpg)
Jeho zrna jsou tvrdší, zpracování je složitější, chuť má ořechovou, kouřovou, s nádechem hořké čokolády a zralých bobulí.
![](https://www.alohapatek.cz/wp-content/uploads/2023/04/20230422_073132-577x1024.jpg)
![](https://www.alohapatek.cz/wp-content/uploads/2023/04/20230423_130631-819x1024.jpg)
Mě káva chutná spíše po uzených mandlích. Zrna jsou hodně olejnatá a velká. Crema je středně tmavá a hutná.
![](https://www.alohapatek.cz/wp-content/uploads/2023/04/20230422_073255-218x1024.jpg)