PRINCIP FUNKCE HX BOJLERU:

PRINCIP FUNKCE HX BOJLERU:

Tak a teď ještě jednou k HX bojleru. Je to taková ta ITALSKÁ klasika. 

HX BOJLER.

 I když už  uběhlo přes půl století, technologie a podstata, na nichž espresso kávovary pracují se systémem HX a hlavou E61, zůstaly skoro nezměněny.

 

Než Ernesto Valente a jeho tým ve společnosti Faema přišli s revolučním projektem kávovaru E61, trh ovládaly výlučně přístroje s pákovou technologií, tzv. piston lever. Právě rok 1961 je tak zpravidla pokládán za hlavní milník v evoluci kávovarů. Revoluční technologie založená na rotační elektrické pumpě, bojleru s výměníkem tepla (tzv. HX – Heat Exchanger) a extrémně těžkou mosaznou hlavou s atypickým tvarem přetrvala ve skoro nezměněné podobě dodnes. Celý systém má za úkol jediné: Nepřetržitě zásobovat hlavu kávovaru dostatečným množ- stvím vody o konzistentní teplotě kolem 94 °C pod finálním tlakem 9 barů a zároveň se starat o nezbytný přísun páry a vody pro pěnění mléka. I když tento primární požadavek nezní vůbec komplikovaně, zatím se ho žádné společnosti nepodařilo stoprocentně splnit.

Většina profesionálních kávovarů je založena na tzv. výměníku tepla a technologii hlavy E61. Toto řešení je zdaleka nejjednodušší, nejlevnější a zaručuje ve výsledku velmi stabilní teplotu vody. Jak již bylo řečeno, tento geniálně jednoduchý systém zůstal zachován u HX kávovarů po celých 60 let! Celých 6 kg vážící mosazná hlava E61 je specifická především svým umístěním, které je nezvykle daleko od těla. To by normálně znamenalo velkou ztrátu teploty v důsledku dlouhé vzdálenosti, kterou voda urazí z bojleru ke kávě. Ovšem právě hustota a hmotnost, kterou se mosaz vyznačuje, dokážou udržet teplotu vody v optimálních mezích. Ta je navíc posílena celým HX systémem, jenž je zjednodušeně řečeno založen na přirozené cirkulaci vody a proudění tepla mezi teplejším a studenějším prostředím.

Celý proces začíná u rotační pumpy, která automaticky nasává vodu z venkovního přívodu Studená voda dále do výměníku tepla (podlouhlý válec z mědi), jenž je umístěn v samotném bojleru. Velikost a materiál bojleru závisejí především na typu espresso kávovaru, ale většinou se pro evropský trh vyrábí z mědi (v USA je však její používání omezeno), má u komerčních přístrojů topné těleso o výkonu cca 3 500 W a velikost 12 l. Správně nastavená teplota/tlak bojleru je klíčem ke kvalitnímu šálku kávy. Při normálním provozu je bojler ze ¾ plný vroucí vody o teplotě 120 °C (+/- 2 °C) a tlaku 0,8–1,2 baru. Aby byl zaručena přesná teplota je místo termostatu vyžit tzv. presostat který naprosto přesně snímá tlak v HX bojleru.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *