SHRNUTÍ :

SHRNUTÍ :

Experimentuje se v oblasti super-automatických kávovarů, které i když zatím nedokážou plně nahradit schopnosti baristy (a snad je ani nikdy zcela nenahradí), patří mezi další možné alternativy přípravy kvalitní kávy. Nadále se technici snaží přijít na co možná nejpřesnější teplotní management mezi bojlerem a hlavou kávovaru a stále si nikdo neví rady s omezením vysokých teplot, které vznikají uvnitř kávomlýnků během opětovného mletí. Během posledních let tak stále častěji vidíme změny v designu a pouhé přidávání různých elektronických doplňkových částí než převrat v samotné technologii. Asi by se pánové Bezzera, Pavoni a Gaggia divili, kdyby tušili, že i za několik generací budou jejich nápady stále živé. 

Oprava mého starého espresso automatu SAECO PRIMEA TOUCH předčila všechna mé očekávání. Rozhodl jsem se proto, ke koupi espresa nového.

Moje zaměření a výběr se tedy zůžilo na zemi , kde se espresso zrodilo a kde dodnes ctí klasiku, jednoduchost a fukčnost už po celé 1 století, před elektronikou a automatikou, která mě tak zklamala.

     Výběr to však nebyl vůbec lehký. Věděl jsem ale co chci, a taky že  se vydám na nesnadnou cestu, která nikdy neskončí. Upletl jsem si na sebe bič a vrátil jsem se úplně na začátek. Vybral jsem si kávovar hloupý až úplně tupý. Teplotně velmi stabilní a po estetické stránce krásný. Co krásný je nádherný. Má jen jeden vypínač 1/0 s příkonem 1,6kW měděným HX bojlerem o objemu 2 litry, 6,4kg těžkou mosaznou hlavou E61 a dvěmi kontrolakami . Zapnuto a chybí voda…Tím veškerá elektroinstalace a automatika tohoto stroje končí. Celý kávovar má 27 kilo, a je to souhra chromu, nerezi, mědi a mosazi. Není na něm jediný kus plastu. Jen spousta trubek horké páry a vody 🙂 Pokazit se na něm prakticky nemá co. Ovšem na oplátku, on mě neodpustí jedinou chybu! Vše co se na něm děje, ovlivňuju od prvního do posledního okamžiku jenom já. A že se toho dá pokazit dost !!! 

Ovšem když se technologie přípravy, um a znalosti zvládnou, odměnou bude mok tak lahodný, že se sotva dá srovnat s espressem z automatického kávovaru. 

    Proto mě přejte trpělivost a spoustu času, než vás všechny budu moct pozvat na pravé a nefalšované ITALSKÉ ESPRESSO

No Responses

  1. Chtěl jsem napsat že jsi fakt magor, ale spíš jsem z tebe magor já a na ten kus mědi jsem fakt zvědavý!!! Mohl jsi tady šoupnout fotku, ale rádi se necháme překvapit…

  2. Radim Adámek napsal:

    Jestli já jsem magor, tak si můžeme podat ruky 🙂 Aneb – jak říká můj švára Petr, všichni blázníme trochu jinak. Popravdě – čekal jsem na tvůj komentář a jsem rád, že jsi první kdo se ozval. Představení a fotky samozřejmě proběhnou. Ale až zítra. Všechno má svůj čas a prostor. Dneska jsem se skoro nemohl udržet jak jsi přijel. Myslel jsem, že to praskne bez patřičného entrée . A to by mě mrzelo, zvláště u VIP kamarádů. Takže se máte na co těšit a zítra “ ODHALENÍ „

  3. A to jsem si u vás chtěl dát café, ale měl jsem zpoždění a říkal si, že stejně máte pokažený kávovar… Člověk asi musí být celkem magor když se těší jak si potrpí na kole do pořádného kopce!!!

  4. Doufám, že nebudu muset vyhazovat bakelitový delonghi, a prodávat Wiliera , abych si koupil parní stroj…

  5. Radim Adámek napsal:

    Rosťo, raději ho nevyhazuj! Já k tobě budu potajnu chodit, když se mě nebude dařit. Musím mít někoho v záloze 😂

  6. Ten stroj potřebuje ze všech stran pohon. Takže ,když budeš chtít namlet kávu budeš muset vytvořit elektriku a ta je napojena na šlapací kolo…… Rosťa se bude hodit… A Maruška zasadí semínka . Každý si svou kávu musí zasloužit. My pořídili kozu na mléko 😜😜😜

  7. Hele, ta ségra to ale napsala přesně…

  8. Vím vedle koho žiju 😂

  9. Aleeeeee ,když bude konec světa !!!!!tak my si v klidu dáme kávu 😉

  10. Aleeeeee ,když bude konec světa !!!!!tak my si v klidu dáme kávu 😉

  11. Pavla Adámkova napsal:

    Bože, kde jsem ty děti dělala?😧 Aspoň mám zajímavé stáří 😁😁😁

  12. Pavla Adámkova napsal:

    Bože, kde jsem ty děti dělala?😧 Aspoň mám zajímavé stáří 😁😁😁

  13. Pavla Adámkova napsal:

    Jinak řečeno…. pánové James Watt a Lougi Bezzera se svými parními stroji určitě zapsali na věky do historie 

  14. Pavla Adámkova napsal:

    Jinak řečeno…. pánové James Watt a Lougi Bezzera se svými parními stroji určitě zapsali na věky do historie 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *