MŮJ PRVNÍ DEN:

MŮJ PRVNÍ DEN:

Jsem nýmand, pan nobody. Neumím vůbec nic, zuřím. Neumím namlet kafe, neumím ho pěchovat a místo espressa mě teče nechutná voda. Doprdele,  z toho automatu mě lezlo espresso, které mělo aspoň pěnu. Bude to chtít cvik asi ….

Koupili jsme 2 kila nejlevnější „ espresso kávy“ v lidlu a sypeme ji do mlýnku se zbožným přáním, že se naučíme namlet kávu tak aby nám neprotekla za 15 sec.   … zatím se nedaří první kilo je v prdeli a pořád nic. Tlačím na tamper jako blázen div že ho nepromáčknu do stolu a stále dokola to stejné 15 -18 sec … doprdele mám chutˇ na kafe.  Doma to voní jako v kavárně a já jsem si nedal ještě ani jeden lok.

Stále nastavujeme mlýnek už jsem téměř na zrnistosti pudru když v tom najednou !!! jeden „ SHOT“ se mě podařil Crema jako prase.  Šlehaná pěna  … co pěna, podmáslí !! Nádhera drží se v v baristické odměrce ješte dalších 10 min. Kafe se sice nedá pít protože je to nějaký shit ale crema tam je a 25 sec extrakce. Začínám zjišťovat kde dělám chybu.

 

A ejle další shot a další pak zkusím double shot a na potřetí trefa crema sice slabší ale už vím jak mlít zrno. Ale co to !!! ?? kilo je fiuč a já začínám další … Segafredo … další shit ale ouha, stejné nastavení mlýnku  a jemnost ale kafe se mele úplně jinak . Doprdele práce  !!… zase voda … extrakce 18 sec … já se zblázním všechno je jinak jiná káva jiné vlastnosti. Upozorňovali na to ve fóru… už vím o čem byla řeč .. tohle bude běh na dlouhou trať.. u kávovaru stojím už 4 hodiny melu a melu a extrahuju stále dokola . káva mizí výsledky se dostavují jen velmi pozvolna.

 Přichází Petr je v montérkách .  „Zdáááár to je ta nová mašina !? „ A jaké to dělá kafe ? „ Co jsem mu měl říct ?

„Jetě to neumím určitě dobré, ale jsem asi gramlavý … „

„A co je totok ? „ ukazuje na asi 2 nebo tři hrnky s espressem povalující se v bordelu pomleté kávy vedle ještě většího půllitrového hrnku, který mě slouží jako výlevka na nezdárné pokusy. To je omyl říkám. Bravurně přeleje oba nepodařené „shoty“ z espresso hrnků do většího capucinového hrnku během chvilky přisype zbytek cukru z cukřenky a zaleje chladným mlékem

„ Co blbneš vole, to je do kanálu“ volám na něho

„ Si blbý snad to nechceš vylét „ klidným krokem odchází demontovat šalování a pochutnává si na kávě.

Seru na to jsem netrpělivý chci taky kávu … dobrou kávu… už mě teče slina, ale Segafredo teda chlastat nebudu !!! Vytahuju směs Lavazzy a Kony s příchutí vanilky. Kilo za nechutných 800kč. Nesmím to zmr…   melu …… kurva proč se mě nesype kafe. … ježišmarjá zase všechno jinak. Přichází máti a ségra že by si daly kávičku . Stres a omluvy  „ ale já to ještě neumím.“

„To nevadí něco nám uvař…“ připadám si jako totální blbec

Přenastavuju mlýnek na větší hrubost. Už se to konečně sype. Utlačuju páku tamperem a  utahuju ji v hlavě. Pouštím extrakci …. Nic prostě nic přetamperoval jsem to !!!! Ostuda . „ Ehmm tak ještě jednou „ omlouvám se“  znovu melu . Utlačuju, teď už méně.  Zatáhnout páku extrakce ….. teče … ale rychle „ kurva !!! „

„ To nevadí „ vycítí máti, že zřejmě něco nejde podle plánu „ „Mě to bude chutnat i tak „

 

Přesně tohle potřebuju falešný soucit J No co jaksi to vyteklo a mamka si libuje jak jí voňavé kafe s vanilkou chutná . udělal jsem double shot takže si druhé dávám i já. Tak jako pít se to dá. Od dokonalosti to má daleko Ale je to moje první kafe které z Bezzery piju.  Po 5ti hodinách usilovné práce ….

„ A co kapučíno ?“ ptá se mamka

„ Ehmm tak daleko jsem se ještě nedostal“ odpovídám zdrceně  „Ale všechno bude“ omlouvám se

Blíží se 19 hodina a já se osměluju spustit poprvé parní trysku, že bych snad mohl vykouzlit nějakou tu pěnu. Nadrcený teoriií jsem perfektně. To se musí povést. Spouštím páru a šlehám pěnu. Teploměr v konvičče letí závratně nahoru … Doprdele konvička je rozžhavená a pěna nikde …. Aáááá tohle bude ještě hodně dlouhý příběh . …

O dvě hodiny a o dva litry mléka později , stále nic  pěna se nedostavuje a na mléko se už nemůžou děcka ani podívat. Leju ho do dřezu. Hanka má podobné výsledky.  Naštěstí má den jenom 24 hodin a nám se chce spát.  Zítra je taky den.  Ještě že jsme koupili dost mléka.

No Responses

  1. Já se z tebe poseru!!!

  2. Já se z tebe poseru!!!

  3. Každopádně ti fandíme! Jak to čtu dostal jsem chuť na espresso, takže hned teď jdu zapnout čudlík a schválně, za jak dlouho se vrátím…start.

  4. Každopádně ti fandíme! Jak to čtu dostal jsem chuť na espresso, takže hned teď jdu zapnout čudlík a schválně, za jak dlouho se vrátím…start.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *