Víte co je zelený záblesk ?

Zapadá-li slunce za zcela rovný obzor (ideální je pod hladinu moře) a je-li vzduch dostatečně čistý, aby si slunce uchovalo pokud možno svou oranžovou barvu, potom v posledním okamžiku, kdy se horní okraj slunce noří pod obzor, zazáří náhle čistě zeleným světlem. Jen na velmi kratičký, prchavý okamžik.

Vysvětlení, jevu, kdy slunce najednou zazáří netradičně zelenou barvou je úhel lomu. Pro zelené světlo je o něco menší než pro červené. Představme si, že oranžová barva slunečního kotouče vznikne překrytím červeného a zeleného kruhu, ale oba kruhy jsou přes sebe překryty nedokonale. Na horním okraji slunce přečnívá proužek zelené barvy a dolním červené. Horní okraj zapadajícího slunce je tedy čistě zelený, můžeme to však vidět jen tehdy, je-li celá ostatní plocha slunečního kotouče ukryta pod obzorem.

Možnost vidět zelený paprsek závisí na složení atmosféry v okamžiku západu nebo východu Slunce. Je to jev velmi vzácný a mě už se ho podařilo párkrát vidět na havaji. Naposledy na Madeiře. Tahle fotografie není moje, potřeboval bych k tomu stativ, zrcadlovku a pořádný objektiv. Krásně ale zachycuje tento okamžik.

No Responses

  1. Mirek Smilek napsal:

    Mne si ti podařilo. … kdyz jsme byli na Korsice tak presbe takovou fotecku mam 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *