SAN RAFAEL TARRAZU – KOSTARIKA

Lahůdka přímo z pražírny. 100% arabica sbíraná při úplňku na vrcholcích svahů ve střední Americe. Opravdová lahůdka pro gurmány má vyšší acitidu nádhernou dvoubarevnou pěnu, která lehce postrádá stabilitu. Chuť výrazně karamelová s přívlastkem třešní a borůvek. Opět se potvrzuje pravidlo, že čím čersvější káva je, tím lahodnější a plnější chutě obsahuje.

Crema a chuť kávy

Káva z Kostariky vyniká bohatou, harmonickou chutí. Je jemná, jen mírně kyselá. V oblibě ji proto mají především ženy a ti, kdo s objevováním světa plantážních káv začínají. Káva San Rafael vyniká sladkostí s dotekem karamelu. Crema je jemná, ale hustá a soudržná.

Původ kávy

BIO Sencha

Další výtečná plantážní káva ze Střední Ameriky – Kostarika je jednou ze zemí, které dovedly pěstování a výrobu kávy téměř k dokonalosti. Kvalitní káva tvoří 25 procent tržeb ze zahraničního exportu, plantáže zaměstnávají velkou část obyvatel a nemalý profit má země i z unikátního výzkumného střediska pro zemědělství.

Káva se na Kostarice začala pěstovat v roce 1779. Rychle se stala ústřední plodinou a hybatelem tamních dějin. Příjmy z prodeje kávy také například zaplatily první železnici spojující státy na pobřeží Atlantiku, tzv. Ferrocarril al Atlántico. Stejně užitečné byly zisky z plantáží při stavbě Národního divadla v San Jose. Jistě není bez zajímavosti, že na kvalitě kávy si Kostarika velmi zakládá. Proto například zcela zakázala pěstování méně jakostní robusty.

Unikátní chuť kostarické kávy je dána do velké míry sopečnými půdami a vodami Pacifiku. Tropické slunce jí dává sílu, vlahý vítr jemnost. Tarrazu se nachází asi 70 kilometrů jižně od hlavního města San Jose, v nedotčené přírodě obklopené horami. Káva je pro tamní obyvatele zásadním zdrojem obživy, proto jejímu pěstování i zpracování věnují velkou pozornost. Plody kávovníků, červené bobule velikosti i vzhledu třešní, sklízejí několikrát během doby zrání. V případě sorty San Rafael je zpracovávají promýváním, při němž se bobule zbavují dužiny a slupek, nechávají fermentovat ve vodě a následně se suší. Důraz je kladen také na konečné třídění podle kvality a velikosti kávových zrnek.

3 Responses

  1. Budu se muset asi stavit…

  2. Josef Spitzer napsal:

    já jsem ho měl a moc mi nechutnalo

  3. Radim Adámek napsal:

    Po dopití celého kila téhle dobroty, musím zhodnotit, že se SAN RAFAEL řadí mezi TOP 10 káv, které jsem pil. Do dnes mám na jazyku ovocné třešňové tóny téhle kávičky. Dávám 👍 z pražírně Manucafe za čerstvost a chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *