SAN SALVADOR

Zrnková káva El Salvador má bohatý profil s kulatou a lahodnou chutí. Rozpoznat jdou zejména karamelové tóny. Acidita je v případě odrůdy Pacas střední. Káva však vyznívá nasládle, lehce a vyváženě. Pokud si tuto stoprocentní arabiku připravíte jako klasické espresso, dočkáte se konzistentní, husté cremy.

Původ kávy

O kávě El Salvador se říká, že je nápojem starých Mayů a Aztéků. Původní obyvatelé přímořského státu ve Střední Americe dali jméno její nejznámější místní značce – Pipil je v překladu „káva“. První kávovníky totiž vysadili právě indiáni, stalo se tak roku 1830 v Ahuachapaně. Historie kávy v Salvadoru kopírovala bouřlivé dějiny země. Nikde jinde na světě bychom snad nenašli stát, který by byl na její produkci tak závislý. Po mnoho let byla pro Salvador nejdůležitější exportní plodinou. Začátkem 20. století činily zisky z kávy dokonce 90 procent celého vývozu. Globální hospodářská krize ale ukázala, že spoléhat se jen na tuto komoditu nebylo právě chytré. Ceny kávy klesly na třetinu, její výrobci krachovali, propouštěli zaměstnance a káva plesnivěla ve skladištích. Vše vygradovalo v roce 1932 povstáním desítek tisíc rolníků. Jejich akce skončila brutálním masakrem, při kterém zahynulo třicet tisíc lidí. Až v roce 1970 se politická situace stabilizovala a zemědělcům se začalo zase dařit. Kávový průmysl přežil, ale země dodnes řeší vysokou nezaměstnanost, zdrcující chudobu a zahraniční dluhy.

BIO Sencha

Salvador se opět pomalu stává královstvím vysoce jakostní plantážní kávy. Nahrávají mu klimatické podmínky regionu, sopečné podloží i velmi pečlivý přístup k pěstování kávovníků a jejich sklizni. Kávovníky se vysazují pod ochranou stromů, které slouží jako větrolamy. V pohoří Balsamo se pěstuje asi 65 % odrůdy Bourbon, 10 % Pacamara a 25 % Pacas. Kávovníkové keře se očesávají ručně, dvakrát až třikrát za sebou. Rychle po sklizení červených bobulí následuje mokré zpracování, které zahrnuje protlačení plodů přes speciální plechy (dojde k odstranění dužiny a slupek), fermentaci, sušení a třídění.

Zrnková káva ze Salvadoru patří mezi nejlepší na světě. Ačkoli dnes tvoří jen zlomek světové produkce, je mezi znalci mimořádně populární a vyhledávaná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *