Bourbon Pointu LAURINA – RÉUNION

Mezi milovníky kávy je odrůda Bourbon velmi oblíbená. Pěstuje ve třech barevných mutacích (červený, oranžový a žlutý bourbon) Nikoho by dnes ani nenapadlo, že tato odrůda byla v roce 1942 téměř nadobro ztracena…

Víte o tom že název BOURBON pochází z místa svého původu? Původně se totiž začala pěstovat na ostrově zvaném Bourbon. Až později se tento ostrov v Indickém oceánu přejmenoval na Réunion.

Bourbon (Laurina) je jednou z nejstarších odrůd arabiky na světě.  Obsahuje minimum kofeinu a je velmi citlivá na choroby. Pěstuje se ve velmi malém množství na ostrově Réunion, na svazích sopky Piton des Neiges.  

Vyrábí se v množství pouze pár set kilo za rok a veškerá pozornost je soustředěna na kvalitu zpracování a třídění. Má podlouhlá zrna, a jemnost této kávy nabízí intenzivní potěšení.

HISTORIE:

Káva se na ostrově Réunion začala pěstovat v roce 1700. Kávová pole však byla vytlačována cukrovou třtinou, čajem, banánovníky a vanilkou. Pěstování kávy také příliš nepomáhaly časté cyklony a požáry. Došlo to tak daleko, že v roce 1942 byla odrůda Bourbon nadobro vypleněna. Až v roce 1997 si této zvláštní odrůdy připomínající spíše zrnka rýže, všiml japonský specialista na kávu Yoshiaki Kawashima. Po příjezdu na ostrov byl však zcela rozčarován: Při otázce na místní kávu ho obyvatelé místo na plantáže posílali do supermarketu… Během návštěvy se mu ani náznakem nepodařilo zjistit cokoliv o původní odrůdě pěstované na tomto ostrově.

Společně se zdejším veterinářem nalezl na jedné ze svých mnoha cest po ostrově 27 původních rostlin. Podařilo se mu vytvořit projekt na záchranu a obnovu původního kávovníku Bourbon, který obdržel přívlastek Pointu. Výsledkem byla v roce 2006 první „exhumovaná“ sklizeň, která se následně celá prodala (2 200 balíčků po 100 g) na japonském trhu. Ještě týž rok byl Bourbon Pointu oceněn titulem Premium Product. Nebýt Yoshiaki Kawashimy, byla původní odrůda nadobro ztracena z dnešního světa.

VYJÍMEČNOST:

Kávovník Bourbon Pointu nebo také botanicky Coffea arabica cv. Laurina, je velmi vzácná káva. Prodává se za třikrát vyšší cenu, než za jakou se prodává Jamaica Blue Mountain. Káva Bourbon Pointu, se vyznačuje atypickým tvarem zrn, která připomínají rýži.

Při své nedávné návštěvě ostrova Réunion, jsem narazil pouze na jedinou kávovou plantáž u města Saint Pierre – Roasted Coffee Estate. K mému překvapení místní lidé nemají moc velké ponětí o kávě kterou tady pěstují, na rozdíl od havajců, kteří jsou si dobře vědomi vyjímečnosti kávy Kona. Měl jsem však velké štěstí, že se mě nakonec podařilo ochutnat místní vyhlášenou odrůdu Bourbon Rond La Kour, která v první chvíli chutná intenzivně po čokoládě. Poté došlo i na onu vyhlášenou a nezapomenutelnou Bourbon Pointu La Kour.

JAK CHUTNÁ ?

Káva Bourbon Pointu je výjimečná svým nízkým obsahem kofeinu 0,4–0,8 % (pro srovnání Robusta 3–3,5 %, Arabica Typica 1,2–1,9 %) a velmi jemnou chutí s lahodnou slabou kyselostí, nízkou hořkostí, plným tělem a intenzivním ovocným dozvukem pomerančů, mandarinek a někdy dokonce i liči. Mohu si tak tedy přidat další chuťový zážitek do své sbírky nejlepších káv na Světě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *