BURUNDI KINYOVU PROFILE

Tato gurmánská specialita pochází až tropického BURUNDI. Pěstuje se v nadmořské výšce 1800m což je v podstatě asi největší výška, ve které se dá vůbec káva pěstovat. Ať už je to kdekoliv na světě, tak ve vysce 1600m už přestávají růst stromy a od výšky 1800m už nerostou ani keře a kleče. To jenom dokládá jak výjimečná a pracná tato produkce je. Vzhledem k nadmořské výšce jsou zrna drobná a pravidelná. Dobrý reliéf je tvořen vulkanickou půdou, bohatou na živiny, velmi příznivé klima s dostatečným úhrnem srážek, v průměru 1200 mm. Produkce kávy se v této drobné zemi ve skutečnosti zvyšuje, i přes ozbrojené konflikty a vysokou míru chudoby. Díky nadmořské výšce má káva z Burundi vyšší aciditu, která přechází do sladkých ovocitých tónů. V závislosti na úpravě tato káva odhalí příjemnou chuť čokolády, třtinového cukru a svěží kyselosti. V dochuti se objevují květnaté tóny s nádechem citrusů a tropického ovoce.

Dnes v Burundi kávu pěstují rodinní producenti. Tito drobní farmáři vlastní v průměru asi 250 stromů, přičemž většina hospodářství pěstuje i jiné plodiny, nebo chová hospodářská zvířata. Většina kávy v Burundi se pěstuje mezi 1 250 a 2 000 m n. m. a jako nejpoužívanější odrůda se používá bourbon. Nejčastější metodou zpracování je promytý přístup (washed). Místní káva se nejvíce podobá té z Rwandy, která je z Burundi směrem na sever „přes kopec“. Co se týče podílu na světovém trhu s kávou, není Burundi nijak významným hráčem, nicméně místní pěstitelé jasně dokazují, že dokáží vyprodukovat nezaměnitelně kvalitní kávu, která je velmi příjemným zpestřením

BURUNDI však vyniká především exotickou vůní. Výrobce uvádí chuť citrónu a skořice. Já jsem zatím nalezl třešně, skořici a mandle. Pohraju si s mletím a uvidíme kam se posunu v chuťové spektru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *