MUSUBI A HAVAJSKÝ SPAM

O čem je vlastně řeč a co to tady blábolím o nějakém SPAMU ? Všechno vám rád vysvětlím.

Byl vlahý tropický večer a zrovna jsme se vraceli z nákupu ve Food-landu, kde jsme si koupili typickou malou havajskou večeři. Takovou nekoupíte nikde jinde na světě.

V dálce je vidět ostrov Niihau a Waimea Peer. Tento krásný západ slunce se nám naskytl na toulkách jihozápadním pobřeží ostrova Kauai

Říká se tomu „HAWAIIAN STEAK“ a je to v podstatě musubi , ve variantě japonského onigiri z grilovaného Spamu, které je vytvarováno do čtverce s bílou rýží a zabaleno do řasy nori. Na rozdíl od pravého sushi je porce levná, velká a podává se teplá. Nejedná se o žádný gastronomický zázrak, ale pokud chcete levně a docela chutně najíst, je tohle ta správná havajská volba. Je to jídlo založené na americkém fast foodu s prvky asijské a japonské kuchyně. V polovině 60 let ho na Havaj importovali východoasijští přistěhovalci a dnes je na Havaji natolik tradiční jako u nás třeba párek v rohlíku, nebo třeba smažák.

Že jsou Havajci spamem přímo posedlí je vidět na tomhle obrázku z Foodlandu. Nám Čechům tahle šílená posedlost lančmítem, možná nepřipadá až tak podivná, protože jsme si asi všichni tímhle „obdobím“ prošli. Věřte mě ale, že tohle když uvidí běžný Američan tak vůbec nechápe která bije.

Regál plný SPAMU

Proto se také stal SPAM terčem stovek vtipů a narážek, které však pochopí jenom ten, kdo na Havaji byl a ví jak je SPAM pro Havajce důležitý.

A nebyli by to Havajci, kdyby tohle jídlo nepovýšili na gurmánskou specialitu. Dnešní varianty SPAMU s teriyaki omáčkou jsou opravdu výborným chuťovým zážitkem jakkoli můžete SPAMEM pohrdat.

klasická porce SPAMU v marketu

SPAM už se zkrátka stal Havajskou legendou ať už se vám to líbí nebo ne. A vůbec bych to nebral na lehkou váhu.

Líbí se vám tato varianta s vajíčkem, slaninkou a Nori řasou ?

Tak tady je RECEPT:

Nezapomeňte však, že k výrobě typického havajského Teryiaki musubi SPAMU budete v první řadě potřebovat originální havajský SPAM CLASIC. Pokud se vám ho nepovede sehnat, ani na otočku si zaletět na Havaj pro SPAM je to samozřejmě velký problém a dál už nemusíte ani pokračovat. Leda že byste chtěli vytvořit velmi nezdařilou napodobeninu českého Teryiaki musubi SPAMu s lunchmeatem. Tak co budeme tedy potřebovat:

  • Jeden, malý, 7 oz. plechovka SPAM Classic (595 kalorií)
  • 3 listy řasy Nori
  • 1,5 šálku sushi rýže (225 kalorií)
  • 1/2 šálku rýžového octa
  • 1/4 šálku cukru (180 kalorií)
  • 2 šálky vody
  • 3 proužky slaniny (105 kalorií)
  • 3 vejce (210 kalorií)
  • Teriyaki omáčka (dost na pokrytí spamu při marinování – asi 45 kalorií)
  • 1 lžíce soli;
  • Špetka soli a pepře podle chuti na vejce
  • Malé množství másla nebo oleje na vymastění dna pánve.

POSTUP:

SPAM nakrájíme na cca 1cm silné plátky

Necháme marinovat zakryté v chladničce přes noc nebo dva dny. Pokud SPAM necháte marinovat příliš dlouho, může začít tvrdnout a trochu vysychat. Je to stále jedlé, ale ztratíte část textury.

Připravíme si klasickou sushi rýži a vytvarujeme z ní válečky. Kdo neví jak, má smůlu popisovat to tady nebudu protože to je dlouhé. Dále usmažíme slaninku. Na tom tuku usmažíme plátky SPAMu a začneme vrstvit na válečky s rýží.

Zbývá usmažit našlehané vajíčko

A zabalit do Nori řasy

Pokud vám tento zjednodušený recept nestačil a nechcete tuhle gurmánskou specialitu brát na lehkou váhu, fandím vám a dávám link na informace o HAWAII. Berte to jako jako první a zásadní předpoklad k úspěchu. Navíc přikládám originál havajský RECEPT z kterého jsem čerpal.

Vždyť já jsem chtěl psát o ostrově Niihau a Waimea peer… tak někdy jindy.

4 Responses

  1. Hana Adámková napsal:

    Snad jediná černá pláž, kterou jsem viděla na tomto ostrově.

  2. Radim Adámek napsal:

    Ale pak jsi měla ještě párkrát tmu před očima, to se nepočítá?

  1. 30. 7. 2022

    […] pouze výbornou kávou od starého Číňana v Pono marketu sedáme do stínu mangovníku a jíme Musubi. To je Havajská národní specialita. V podstatě je to velké Sushi ve kterém je SPAM, vajíčko […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *