HAWAIIAN MELE KALIKIMAKA

Není stromek 🌴 jako stromek 🌲

Když jsem na Waihee ridge trailu na ostrově Maui našel ulomenou špici Blahočetu (Araukárie), dělal jsem si srandu, že by to byl parádní vánoční stromek. Bylo těsně před vánocemi a společně s Hankou jsme přemýšleli jak stromek uskladníme do letadla místo příručního zavazadla 🙂

Waihee ridge trail

Hawaii je však jiný kraj a jiný kraj je jiný mrav. Ony se totiž Blahočety opravdu na Havaji jako vánoční stromy prodávají.

je libo na vánoce Blahočet ?

Mají tady velké farmy, kde se pěstují stromky na vánoce ve velkém a dokonce se i vyvážejí do Spojených států. Párkrát se nám stalo, že jsme bloudili na trailu v 30 let staré sazenici plné blahočetů, kterou Havajci nechali přerůst a stal se z ní les. Takový Blahočet totiž na Havaji doroste i do 40 metrové výšky.

Blahočetový vánoční stromek

Zpravidla se však pěstují Norfolkské borovice nebo jedle. Také se však zdobí palmy na plážích a jiné exotické stromy například plumérie. Odlišností je zde však víc.

Havajská plantáž vánočních stromků

Před tím než Havajané začali slavit vánoce, slavili festival zvaný MAKAHIKI. Ten trval 4 měsíce a během něho byly pozastaveny všechny války a boje domorodých kmenů. Podstatou MAKAHIKI byl mír a dobrá vůle všem mužům.

ALOHA vánoční výloha – Kauai

I dnes se na Havaji těší děti na Santa Klause. Ovšem Santu v krátkém tričku a čepici netáhnou sobi v saních, nýbrž delfíni na vahadlové kánoi. Lidé se scházejí na pláži, kde hrají hudebníci na ukulele v šortkách a tričkách s tradičními havajskými motivy. Na Štědrý den si však všichni berou na hlavu Santovu bílo-červenou čepici.

vánoční KONA – Big Island

Ve velké míře se také používá Vánoční hvězda (rostlina), která zde roste všude kolem. Každý dům má na dveřích z této rostliny vyrobený velký věnec.

před marketem na vánoce

A protože i na vánoce je zde 30 stupňů ve stínu, stromečky se zdobí sněhem už v obchodě pro dokreslení atmosféry. Nemyslím si ale, že Havajcům chybí na vánoce sníh. Mají totiž vánoce spojene se surfováním a opalováním na pláži.

Takže Šťastné a veselé – 🌺 MELE KALIKIMAKA 🎄

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *