RODOKMEN NAŠÍ HAVAJSKÉ ŽELVY

Umění je na Havaji velmi ceněnou komoditou. Pokud se rozhodnete přivézt si z Havaje, nějaký opravdu originální suvenýr (levných napodobenin je tu nepočítaně) může vám být odměnou i autentický rozhovor s umělcem. Alespoň nám se to s tímto řezbářem podařilo. Dozvěděli jsme se, z jakého stromu konkrétní výrobek je a také, kde a jak dlouho musí dřevo růst, aby bylo dostatečně kvalitní na opracování a následně pak nepopraskalo.

Tento chlapík je rodilý Havajec a žije v původní havajské vesnici. Většina těchto lidí se živí uměním, které se dědí z generace na generaci. Musím smeknout před jeho umem a kreativitou s kterou vyřezával do dřeva postavy bohů TIKI. S neuvěřitelnou věrností, ale také dokázal vtisknout do dřeva nejrůznější havajská zvířata.

Stáli jsme vedle něho a sledovali, jak se postupně mění špalek dřeva v želvu. Byl jsem jeho uměním tak fascinovaný, že jsme si ji prostě museli koupit. Na videu nám do želvičky právě vyřezává věnování.

Je super, že jsem si tento okamžik nahrál na video a vytvořil tak živou vzpomínku na chvíli, kdy se naše želva probudila na svět.

3 Responses

  1. Radim Adámek napsal:

    Pan řezbář nám vyťukával věnování…

  2. Radim Adámek napsal:

    Ta hudba na pozadí je také originál. Pán který tam hrál na kytaru. Vše se odehrávalo u cesty přímo u sjezdu z Waimea kaňonu.

  1. 1. 5. 2022

    […] se tu úplně všechno od kozích sýrů , ručně vyráběné kosmetiky až po různé rukodělné výrobky. nebo domácí kuchyni. Mám tím na mysli buchty, marmelády, lilikoi butter a jiné […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *