DOKUMENT – SALTO JE KRÁĽ

Salto Angel je nejvyšší vodopád světa měřící 980m. Stéká z náhorní plošiny Macizo del Auyán-Tepui ve Venezuele. Tento kout světa patří dodnes k nejméně probádaným oblastem kvůli své nepřístupnosti. Nalézají se zde endemicke rostliny a živočichové, které ještě nikdo nespatřil. Samotná náhorní plošina je díky své izolovanisti pravěkým světem. Expedice si dala za cíl vylézt na stolovou horu, přejít ji celou pěšky a ukončit ji slaněním vodopádu Salto Angel.

hodnocení CSFD

Když vezmeme v potaz politickou nestabilitu Venezuely a chybějící mapové podklady pro tuto oblast, jedná se o výkon, který si nezadá s prvními průzkumnými výpravami do amazonského pralesa v 17. století. Navíc zakončený tím nejtěžším sportovním výkonem svého druhu. Jedná se o totální hardcore Canyoningu, který lze vůbec absolvovat. Oficiální trailer k dokumentu:

Zárukou kvality tohoto počinu je nejúspěšnější slovenský dokumentarista a expert na adrenalinové zážitky kameraman Palo Barabáš. Společně s Rudou Švaříčkem nás zavedou do tropických deštných pralesů ve Venezuele na neprobádanou náhorní plošinu.

Photo © K2studio

Dokument zachycuje vůbec první slanění slovenských dobrodruhů 5 nejvyšších a nejsložitějších vodopádů světa. Dva vodopády na ostrově Réunion Trou de fer a Bras Magasine, vodopád Tugela v jižní Africe a vodopád Salto Angel ve Venezuele.

Photo © K2studio

Záběry, které jsou v dokumentu natočené jsou absolutně unikátní, jak z technického, tak z přírodopisného hlediska. Tento výlet mimo civilizaci a zcela nedotčená příroda dělá z tohoto dokumentu naprostou lahůdku pro outdoorové nadšence.

Photo © K2studio

TROU DE FER – EVEREST MEZI KAŇONY

Začíná se na ostrově Réunion, na vodopádech Bras Magasin a později Trou de Fer. Těžké podmínky se zdají být až nemožné na zachycení kamerou, ta je však precizní a autenticky zobrazuje panenský svět a otevírá krásné scenérie.

Nejtěžší kaňon světa Trou de Fer (Železná díra) zdolala pětičlenná česko-slovenská expedice, ve složení Miroslav Dušek, Jaroslav Holeček, Natália Borecká, Pavol Barabáš a Martin Chroumal. Níže se můžete podívat na trailer. Kaňon Trou de Fer (Železná díra) je někdy též označován jako Trou d‘infern (Pekelná díra). Pod těmito názvy se skrývá jeden z nejkrásnějších a zároveň nejtěžších kaňonů světa.

Photo © K2studio

Expedici se ho podařilo překonat jako vůbec první expedici tohoto roku. Jeho hodnocení AB0 patří k té nejvyšší obtížnosti a je mezi kaňonáři hodnocený jako Everest mezi horolezci. Trou de Fer se dosud podařilo projít pouze několika expedicím. Při pokusech o průnik zahynulo v jeho útrobách už čtrnáct lidí.

Photo © K2studio – Trou de fer

A právě k tomuto vodopádu jsme s Hankou podnikli minulý rok trail PRALESEM FORÊT BELOUVE přes náhorní plošinu na vyhlídku TROU De FER

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *