AHI NORI WRAP- U MOŘSKÝCH PANNEN

MĚSTEČKO KAPAA

jsme měli v záloze do posledního dne pro případ, že by se počasí nějak zvrtlo a nedovolilo nám podniknout některý z našich treků. Bohudík nám ale počasí vždy přálo a tak jsme si tento klasický kousek architektury a zábavy nechali na později.

městečko KAPAA

Kapaa samotná je poměrně dost roztahaná a rozprostírá se na východním pobřeží ostrova Kauai. Začíná kousek za  městečkem Wailua a projíždí se jí, když jedete na severní pobřeží ostrova.

local fruit stands in downtown KAPAA

My jsme si město prošli celé a zastavili se v downtown Kapaa, kde je architektura i celá zábava nejlepší. Kolem hlavní ulice je spousta butiků obchůdků a různých kaváren. V postranních ulicích jsou zase lokální trhy nebo stánky s ovocem. Z jižní strany je město lemováno Pacifikem a dají tam podniknout poměrně dlouhé výlety kolem pobřeží.

ALOHA styl

Veškeré stavby, které lemují hlavní ulici, jsou v takovém starém a nám Evropanům se může zdát až westernovém stylu. Hanka si samozřejmě prolezla butiky a hadry a já jsem hledal něco grilovaného na ulici.

běžná ulice v KAPAA

MERMAIDS CAFFE

Chtěl jsem najít nějaké typické jídlo pro Hawaii. Podařilo se, a předčilo to všechny moje očekávání. Jak jsem později zjistil tento malý stánek je dokonce zmíněn a ohodnocen 5***** i v renomovaném průvodci Trip advisor, že jeho návštěva určitě stojí za to. Stánek s názvem „Mermaids cafe“ by se dal volně přeložit jako kavárna u mořských panen. Ale káva, pokud se tu vůbec vaří, tak jenom velmi okrajově.

MERMAIDS CAFFE

Celkově je tento stánek zaměřen na místní specialitu zvanou „Ahi Nori Wrap“. Pokusím se vám popsat o co vlastně jde. Ahi  Nori Wrap je v podstatě placka na způsob tacos či nachos. Tím ale její podobnost s tímto jídlem končí. Placka je podobná slané palačince a má zelenou barvu z mořských řas, které obsahuje. Na této placce je pak mořská řasa Nori (tu znáte z japonského Sushi). Na ní je množství zeleniny v podobě čerstvého salátu a pikantní zálivky s Wasabi smetanovou omáčkou. Dále rýže s nakládaným zázvorem a sójovou omáčkou a to hlavní  – steak z  tuňáka nakrájený na kostičky. Ten je rychle orestovaný, dle přání zákazníka na rare, medium, nebo well done způsob.

příprava AHI NORI WRAP

My jsme samozřejmě volili RARE způsob, poněvadž „Ahi Nori nesnese špetku prostřednosti“ Kdo se v tom trochu vyzná tak ví, že každá vteřina tepelné úpravy tuňáka tuto specialitu zabíjí. Vyřkli jsme svůj požadavek, posadili se na zadek a sledovali celou přípravu na vlastní oči. Dvě holky co to připravovaly to opravdu umí, bez debat. Abych řekl pravdu, tak je to pěkný záhul. Objednávky se jim tam množily a ony typicky americkým způsobem je věšely na na prádelní šňůru nad sporáky s rozpálenýma pánvicema. Postupně je pak dle jejich stádia dokončení posouvaly z leva víc doprava.

orders neboli objednávky na havajský způsob

Opravdová pastva pro oči, systém zaběhnutý léty praxe, na kterém není třeba nic měnit. Když pak zavolala „Hana“ což byl název objednávky (každá objednávka jídla v Americe má svoje jméno zpravidla toho kdo si ji zaplatil – žádné číslování), tak to byla i pastva jak pro oči, tak pro chuťové pohárky. Něco tak dobrého křehkého a chuťově vyváženého jsem ještě nikdy nejedl. Chutnalo to naprosto fantasticky. Podobně jako sushi, ale konzistenci to mělo spíš jako tacos či snad gyros v pitě a bylo to teplé. Každé sousto jsem si zaléval ještě sójovou omáčkou, abych redukoval pikantní wasabi smetanovou zálivku. Každému bych přál tuhle vybroušenou specialitu ochutnat.

AHI NORI WRAP

Tohle bylo opravdu to nejlepší jídlo, které jsem na Kauai ochutnal. Vůbec nám pak už nezbyl čas třeba na takové dobroty, jako byl „BBQ chicken in a barrel“ což byl další originální stánek, který se zase zabýval uzením kuřat ve 200l ocelových barelech. Muselo to být rovněž úžasné. K vyuzené půlce kuřete podávali ještě 4 uzená žebra a rýžovou přílohu. My jsme tam toho ještě tolik nezkusili a neprozkoumali …. Jaká škoda… Návštěvu vyhlášené kavárny COFFEETALK IN PONO jsme si ale ujít nemohli nechat.

A opět malý stánek, v něm asi 2 stroje na espresso a dalších asi 5 strojů na různé pěny a kdoví co ještě. Za pultem stál starší asiat, ale na první pohled barista jak se patří. S každým kávovým nápojem se neskutečně vyhrával a byla radost ho sledovat. A to si troufám říct, že o kávě něco vím. Dali jsme si latté bez jakýchkoliv sračiček a příchutí, které jako v každé pořádné americké kavárně i tento borec nabízel. Ale výsledek stál za to – výborné kafe latté s nádherným obrázkem na závěr. Lahodná chuť a nepřekonatelná Crema. Nebýt toho že se pomalu začalo stmívat a nás doma v pralese ještě čekala příprava steaku, který jsem koupil tak jsme asi v Kapě zůstali až do půlnoci.

No Responses

  1. Radim Adámek napsal:

    Počkej až se to načte, je to největší mňamka na Kauai

  2. Radim Adámek napsal:

    Počkej až se to načte, je to největší mňamka na Kauai

  3. Radim Adámek napsal:

    V podstatě takové obří teplé sushi s tuňákem dělané na míru

  4. Radim Adámek napsal:

    V podstatě takové obří teplé sushi s tuňákem dělané na míru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *