STÁNKY U CESTY

KA HAKU SMOKE SHACK

Do ALOHA KONCEPTU stravování však zapadají i stánky kolem cesty. Například takový Ka Haku Smoke Shack. Malý stánek uprostřed cesty Road to Hana na, ostrově MAUI. Je to vlastně jenom ohniště s roštem přikryté provizorní plachtou proti dešti.

Malý rodinný podnik, ve kterém pracuji dva spokojeni lidé.

Kolem probíhaly dvě malé děti, a vždycky když běžely kolem grilu tak dostaly kousek masa do pusy. Už začínaly být taky pěkně “spokojené”

“ALOHA brother, are you hungry?“ Přivítal nás asi 150 ti kilový týpek. “Would you like chicken or pork? “ “Já vepřové a Hanka kuřecí ”
“ OK, I give you mixed plate “

Jeho žena se nás zeptala jak se nám daří a mezi tím co on loupal palmový list ona do něj dala rýži a nákladnou cibuli. Najednou se spustil liják a tak jsme si sedli k jednomu ze dvou stolů v pralese a pozorovali jak jim jde dílo od ruky.

Pomalu uzené Huli Huli nemělo chybu, vždyť je to připravené ALOHA! Takových stánků je kolem cesty spousta, ale některé jsou speciální a nezastavuje tu mnoho lidí. Marně byste tu hledali příbor nebo vodu.

TWIN FALLS FARM STANDS

Hned na začátku cesty Road to Hana je parkoviště s nepřehlédnutelným barevným stánkem Připravují se zde různé fresh džusy slazené lisovanou šťávou z cukrové třtiny a místních plodů. Byly naprosto nepřekonatelné.

tatínek přebaluje děcko na korbě pickupu

Mlsně jsme si vybírali nějakou dobrotu. Nakonec padla volba na Banana and Pineapple smoothie combo. Paní zručně osekala ananas k němu přidala dva banány, vše hodila do mixéru, přidala led a přes ozubená kola lisu projela tyčku cukrové třtiny. Šťávu nalila do nádoby a vše důkladně rozmixovala. Já jsem snad větší dobrotu ještě nepil. Ve stánku se také prodávaly různé cukrovinky a mlsky vyráběné přímo v místní biofarmě.

Malý stánek na kolečkách kousek před městečkem Paia. Uvnitř domorodá havajka vaří místní speciality. Nemohli jsme odolat

Mixed plate pomalu uzené vepřové Kalua a k tomu na kousky nakrájené hovězí.

Krevetky s bylinkovou zálivkou, rýží a majonézou, Vše hutně přelité javorovým sirupem

BRADDAH HUTTS BBQ GRILL

Vyzkoušeli jsme také místní stánek s příznačným názvem Braddah hutts BBQ grill. Bývá tady vždy poměrně plno, což je známka kvalitní grilovačky. Tento „spešl“ stánek je místní stálicí. Je opravdu ryze rodinným podnikem, kde se kutí opravdové skvosty havajské kuchyně.

U okénka malého přívěsu přestavěného na grilovací domek, stála mladá Havajanka s děckem na rukou a přijímala objednávky. Menu obsahovalo klasické havajské speciality jako BBQ chicken, tedy „kuře Huli Huli“ BBQ ribs „grilovaná žebra“ a BBQ pork čili „pomalu grilované vepřové Kalua“ Dále bylo na jídelním lístku napsaném fixou na okenici přívěsu objednat si grilovaný hovězí steak nebo rybu Mahi Mahi.

Ta nebývá vždy, takže HANCE tuňáka a sobě steak. Však je také nutné zabrat si stůl dostatečně dopředu, protože j jakmile se jídlo vyprodá, je konec. Tady se nikdo nehoní za ziskem. Pod párty stanem, postaveném hned vedle přívěsu s grilem bylo nabito. Byli jsme rádi, že jsme u stolu ukořistili dvě poslední místa. Takový oběd, když se spláchne vychlazenou Pepsi tak zaručeně odpadnete tak na hodinu až dvě do mrákot. Opravdu jsme nebyli schopní vstát od stolu. Břicho jsme měli plné jako vlk, který sežral babičku i s celou vesnicí.

PŘÍVĚSNÝ VOZÍK PLNÝ ŽEBER

Další z příjemných zastávek na cestě do Hany. Časem jsme si na tyhle stánky vypěstovali zvláštní instinkt a když jsme viděli z lesa, poblíž cesty stoupat kouř, už jsme věděli, že se dobře najíme. Přišli jsme ke stánku s voňavým vepřovým masíčkem. Na roštu se převalovaly nádherně ogrilované vepřové žebra. Byla to podívaná, u které se mě téměř podlamovaly kolena. Nedá se nic dělat, dneska se zase přežereme.

tady se grilují vepřové žebírka

Objednal jsem poctivou porci BBQ pork ribs. To vše samozřejmě na kopci rýže a čerstvého salátu. Tak dobré žebra jsem ještě opravdu nejedl. Maso bylo šťavnaté a zároveň měkoučké. Stačila nám jedna poctivá americká porce a krůpěje potu nám tekly po čele, jak jsme se krásně napapali

RÁKOSOVÁ CHYŠE NA PLÁŽI

V chýši stála paní a pomáhal jí do půl těla svlečený havajec. Prodávali do banánových listů zabalené kuře Huli-Huli a vepřové maso KALUA. To je pomalu napůl pečené a napůl dušené maso, které se podává natrhané na tenké kousky. Jeto velká dobrota a v podstatě také tradiční specialita, která se připravuje už brzy ráno, aby maso bylo na oběd připravené k podávání. Dělá se to tak, že se rozdělá oheň, do kterého se naházejí kameny. Jakmile oheň dohoří, kameny se vloží do připravené jámy. Jáma je vystlaná listím z palmy nebo z banánu a ve kterém je zabaleno kuřecí nebo vepřové maso.

Tyto balíčky se přikryjí rozžhaveným kamením z ohně a zasypou hlínou. Vytvoří se tak jakýsi pomalý hrnec, ve kterém se pokrm dusí. Maso se nechá v jámě celé dopoledne, dokud není zcela měkké. Následně se porce dovezou na pláž a tam se pomalu grilují na dřevěném uhlí, kde získají neopakovatelnou chuť. Takto připravené maso je dokonale uvařené a navíc chutné z grilu. Ke každé porci dostanete kopec rýže a kopec těstovinového salátu s majonézou. Vše se bohatě přizdobí čerstvou zeleninou. V chýši kde se obědvá, hraje živá havajská hudba a nikam se nespěchá. To je pravá podstata havajského oběda, jíst pomalu a v klidu.

ALOHA FRUIT STAND

uprostřed džungle, kterou se prochází k tajné pláži. Vezmete ovoce, popř. si nalejete studený džus a vhodíte příslušnou částku do kyblíku. Jak jednoduché. Že by to u nás nemohlo fungovat ? .. To asi ne …

Tak doufám, že jsem vás aspoň trochu inspiroval něčím dobrým k obědu 🙂

1 Response

  1. 16. 4. 2021

    […] najít kvalitní kavárna, nebo coffe truck, který je obdobou food trucků o kterých jsem psal v nedávném příspěvku. Musíte však hledat a nebo být ve správný čas na tom správném […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *