HAVAJSKÉ COFFEE TRUCKY

Dát si na Havaji kávu je kapitola sama o sobě. I když je havajská Kona jednou z nejkvalitnějších káv na světě, není samozřejmostí, že ji umí kdekoliv na Havajských ostrovech kvalitně připravit.

Aloha roasters company Hanalei Kauai

Pokud si chcete na Havaji kávu vychutnat musíte se vyznat, trochu vybírat a také hodně cestovat po ostrovech. To já však dělám velmi rád. Dokonce se mě povedlo seznámit s místním pražičem kávy na ostrově Kauai, který mě pozval na čerstvě upraženou kávu. Mark Furr a Tina Ferrato jsou oba velcí sympaťáci. Mark má pražírnu kávy v Hanalei. Praží několikrát do týdne exkluzivní kávu. Dobře jsme pokecali o kávě. Je to člověk který ví co dělá a hlavně to dělá se zaměřením na špičkovou kvalitu.

Kauai – Anaina hou Art- Music-Food festival.

Obecně se dá říct, že na každém ostrově se dá najít kvalitní kavárna, nebo coffe truck, který je obdobou food trucků o kterých jsem psal v nedávném příspěvku. Musíte však hledat a nebo být ve správný čas na tom správném místě.

Kauai – coffee truck Small Town Coffee

Ovšem 95% havajců, nebo návštěvníků vyhledává komerční kavárny typu Starbucks. Především však nepijí kávu, ale mléčné nápoje ochucené nespočtem ingrediencí. Obyčejné mléko aby také člověk pohledal, protože každý, je na něco alergický a nebo z přesvědčení z veganství prostě obyčejné mléko nepije. Proto patří mezi základní otázky jaké mléko si do kávy přejete nalít. Rýžové, sójové, kokosové ap. To však už od základu kávu z mého pohledu spíše znehodnocuje a mění její chuť. Proti „gustu však žádný dišputát“ a pokud to někomu chutná, ať si tam naleje třeba olej. S kávou to už však nemá nic společného.

Hawai’i – Kona Coffee & Tea

Navštívili jsme nespočet kaváren na různých ostrovech a musím říct, že mezi nimi je i pár skvostů na které jen tak nezapomenete. Unikátní jsou především vytříbenou kvalitou lokálních odrůd kávy a osobním přístupem. Jedná se výhradně o rodinné podniky s dlouholetou tradicí. Pokud si jednou v takovém podniku kávu dáte, jen těžko pak půjdete někam jinam.

Maui – Paia bay coffee

Ty nejkvalitnější kavárny mají i vlastní pražírny, aby byla káva pokud možno co nejčerstvější.

Kauai – Aloha raoastery Koloa town

Pražírna v Koně. Nemůže být nic originálnějšího. A ta vůně …

Hawai’i – pražírna v Koně

Při toulkách po ostrově Hawai’i jsme narazili na tuhle výbornou kavárnu Coffee Shack. Káva tam opravdu chutnala vyjímečně.

the Coffee Shack

Na Maui jsme nemohli vynechat tuhle originální kavárnu Café Mambo.

Café Mambo

Uvnitř kavárny Café Mambo.

uvnitř Café mambo

Pražírna v originálním shopu a kavárně KAUAI COFFEE. Součástí kavárny je i velká zahrada s plantáží.

pražírna v Kauai Coffee Co.

Můžete si tu udělat malou exkurzi jak se pěstuje a zpracovává káva.

na plantáži

Jen malý kousek za sjezdem do Poipu je tento ukrytý přívěs ve kterém se připravuje opravdu delikátní káva. Kdo neví, s jistotou ho mine.

Kauai – coffe truck Lawaii

Ve stánku u cesty můžete dostat espresso do 0,5l papírového kelímku. A připravte se také na to, že se vás zeptají asi 3x jestli opravdu chce to malé kafe ? 🙂

espesso v kelímku

Když však budete dlouho hledat a najdete tu správkou kavárnu, dostanete i latte art a to je na Havaji docela unikát.

Kauai – Aloha Roastery Koloa

Kávová siesta v městečku Hanalei na ostrově Kauai. Spojení pekárny s kavárnou se ukazuje být výborným řešením. BTW tuhle kavárnu dříve vlastnil Mark Furr.

Kauai – Hanalei Coffe and Bakery

Opravdu dobrá kavárna s pražírnou v Koloa.

Kauai – Aloha Roastery

Molokai je hodně svérázný ostrov, ale i tady se dají najít kávové plantáže a pražírna. Byli jsme velmi mile překvapeni.

Molokai – kávová plantáž

Kavárna ve městě Kapa’au, není jen tak obyčejná kavárna. Leží na jednom z nejkrásnějších míst Big Islandu a panuje v ní naprostá pohoda.

Kavárnička v městečku Kapa’au

Přímo naproti stojí originální socha havajského krále Kamehamehy. Kávu jsme si vychutnali v tropické zahradě hned za kavárnou.

Jak vidíte nemusíte nutně trávit volný čas v komerčních klimatizovaných kavárnách s internetem. Stačí trochu cestovat a na každém ostrově se dá najít výborná kavárna. Odměnou vám bude kvalitní káva s milou obsluhou a dobrodružný zážitek při jejich hledání.

Wailuku Coffee – Kauai

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *