JEŽČÍ NÁMLUVY

Asi neexistuje pichlavější věc, než když si to rozdají dva ježci v růžích. No snad bude letos ježků dostatek. Paní ježková vypadala spokojeně, tak snad se dílo podařilo. Ježci jsou nesmírně užiteční živočichové, především na zahrádce, kde likvidují mimo jiné i slimáky. Podstatnou část jejich jídelníčku tvoří hmyz. Jinak je ježek všežravec.

Ježčí námluvy jsou komplikované. Samec samici nejprve honí, poté do ní naráží, kouše ji, prská a syčí. Tato honička muze trvat i několik hodin a má za účel samičku unavit. Samička připravená k páření sklopí ostny na hřbetě, aby se sameček nepopíchal.

Po 31denní až 35denní březosti rodí ježčí samička 4–6 mláďat. Za sezonu obvykle přivede na svět jeden vrh, jen ve vzácných případech druhý. Mláďata váží pouhých 10–25 g

Malý ježek

Mláďata se rodí slepá, oči otevřou až za dva týdny po narození. Matka se o ně pečlivě stará, a kojí je dva měsíce. Ježčata se rodí bez bodlin. Na jemné růžové kůži ježčích novorozeňat jsou však již patrné hrbolky, pod nimiž se základy ostnů ukrývají. Teprve za několik měsíců se dospívajícím ježkům postupně vymění za, „dospělé“ bodliny

Dospělosti se však dožije sotva třetina mláďat. Nejhorší bývá první zima, kterou více než polovina z nich nepřežije. Letos jsme však na zahradě němu jenom ježky, ale i několik druhů zpěvných ptáků. Největší radost nám udělali stehlíci, kteří nám tady vyvedli i mladé.

Zdroj : www.naturephoto.cz

Příspěvek zakončím včerejší originální druhou.

duha na Bystřičce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *