KOH HAA

Na tento malý ostrůvek uprostřed Andamanského moře jsme se dostali vlastně tak trochu náhodou.

Mohlo za to moje divoké plánování a nezdolná  chuť strávit několik noci mimo civilizaci na odlehlém ostrově Koh Rok.

Když jsme na Lantě sháněli nějakou možnost přepravy na Koh Rok, většinou jsme byli odmítnutí stím, že na ostrově nic není a že se tam jezdí maximálně na jednodenní šnorchlovací výlety rychlým člunem.

Chtěli jsme si tedy domluvit člun, který by nás na ostrov dovezl  spolu se skupinou na šnorchlování a nechal nás na ostrově. Všude nám ale říkali,   že to není možné, protože když nastoupíme na člun a zaplatíme si šnorchlování tak nás zase musí přivézt zpět.

Byli jsme však vytrvalí a obcházeli jsme se stejným požadavkem jednoho prodejce za druhým, a že jich tam je 😎

Z 98% jsme nebyli úspěšní, všude jsme slyšeli že to nejde. Jenomže mě když někdo řekne že to nejde, tak se snažím dokázat, že to vždycky nějak jde.

Po spoustě marných pokusů se nám podařilo najít cestovku, která byla ochotná nás na ostrově nechat za předpokladu, že si zaplatíme 2 šnorchlovací výlety. Jeden na Koh Rok a druhý na cestu zpět. Aby prý mohli rezervovat místa v rychlém člunu. To se mě však vzhledem k vysoké ceně vůbec nelíbilo.

Pátrali jsme tedy dál a jak už to tak bývá, úplně na závěr jsme byli úspěšní. Narazili jsme na cestovku, která to dělá trochu jinak. Místo rychlého člunu na vzdálené ostrovy používá velkou jachtu se zázemím, občerstvením a vším co lepší klienti z drahych hotelů vyžadují.

A tak se ze zcela nenápadné myšlenky nakonec stal docela fajnový výlet. Z lidmi z okolních hotelů jsme vytvořili super kolektiv a ještě jsem se u toho hoodně nasmáli.

Největší sranda byla, že součástí výletu bylo i vyzvednutí klientů taxíkem přímo na hotelu. To je služba kterou poskytuje tato cestovka v rámci tour. I když jsme na hotelu ubytovaní nebyli, spali jsme v jakémsi improvizovaném pokojíku. Ten jsme si objednali v den příjezdu ještě na lodi, která nás přivezla na Lantu. Kvůli absenci recepce jsme raději počkali na taxi venku před domem ať neděláme ostudu 🙂

Taxi nás pak převezl do přístavu, prakticky na druhé straně ostrova. Pobřeží v téhle části ostrova je velmi plytké a nedá se zde kotvit s větší lodí která nás vezla na výlet.

Ihned po nalodění nás čekal přípitek šampaňským a bohatý raut jako předkrm před grilováním ryb. Nestačili jsme se s Hankou divit, kde jsme se to octli. Celý výlet byl pojatý hodně velkoryse a všeho bylo dostatek.

Musím říct, že co nám slečna která nám prodala lístky slíbila to také dodržela. Opravdu to byl rozpustilý kousek v našem lowcostovém cestování napříč Andamanským mořem. Ale proč ne? Užili jsme si ho do sytosti. Potápění u ostrovů KOH HAA bylo opravdu tím nejpůsobivějším zážitkem, který jsme si pod vodou užili. Díky velké vzdálenosti těchto ostrovů od pobřeží ( já bych řekl spíš útesů) jsme zde našli naprosto nedotčenou přírodu a podvodní svět.

Vše bylo dokonale připravené a jakýkoliv požadavek na lodi nebyl problém. Když jsme zakotvili u skal ostrova rozprostřel se před námi nevídaný svět plný mořských živočichů. Početná hejna ryb které se tu proháněly občas vyplašila nějaká želva.

Voda měla 30st a dohlednost pod ní byla víc jak 50m. Kolem nás se proháněly hejna pestrobarevných ryb, které nedokážu ani pojmenovat. V sasankách se schovávali klauni a mezi skalisky na nás vykukovala muréna. Když se kolem nás prohnali dva útesoví žraloci Hanka mě strachy málem rozmačkala ruku. Potápění jsme si náramně užili. Kombinovali jsme ho povalováním na blankytně bílém písku malé pláže, kterou svíraly skaliska ostrůvku.

Když jsme po více než hodině vylezli z vody na loď, byl pro nás připravený oběd z grilovaných ryb a spoustou čerstvé zeleniny a samozřejmě zase šampaňským. Kdo tohle sní pomyslel jsem si při pohledu na plný stůl. No kdo ? MY. Hoteloví klienti byli přežraní z ALL incluzive pobytů a my jsme přece jenom při našich cestách na jídlo neměli tolik času. A tak jsem si napapali bříška pěkně do kulata.

Naše loď se pomalu začala přesouvat k ostrovům KOH ROK což byla náš cíl a zároveň polovina plavby naší lodě. Měli jsem dohodnuto, že právě na těchto ostrovech loď opustíme a vyzvedne nás zde znovu za 3 dny. To už je však jiný, neméně zajímavý příběh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *