PRAVÉ RAKOUSKÉ KAISERSCHMARNN

Kdo ještě nezná tuto Rakouskou dobrotu měl by zpozornět. Minulý týden jsme si dali originál, ale už po týdnu se nám trochu zastesklo, tak jsem ji připravil doma.

Nejedná se o žádný složitý recept. Udělá se poctivé palačinkové těsto. Poctivé v tom, že se dá do těsta víc vajec a rozpuštěné máslo.

Základní recept je tady, ale myslím že to bude fungovat s jakýmkoliv jiným.

Dříve než však začneme s těstem, namočíme si rozinky ro kastrůlku s rumem. já používám samozřejmě třtinový a kastrůlek dám na chvilku na sporák, aby se rum pořádně zahřál a rychleji a lépe se vsákl do rozinek.

Těsto:

  • 200g hladké mouky
  • 400ml mléka
  • cukr dle potřeby
  • vanilkový cukr
  • půl sáčku kypřícího prášku
  • asi 1/3 rozpuštěného másla
  • 4 vejce
  • špetka soli

Tohle opravdu klasické těsto na palačinky vylepšené o máslo a víc vajec. Porce bude stačit pro cca 4 osoby, ale nás je hodně, takže ji dělám z dvojnásobného množství. Celou tuhle směsici nahážu do mixéru a krátce rozmixuju. Jsem chlap, takže kladu důraz na málo nádobí a na rychlou přípravu 🙂

Do velké pánvice dám tak 1cm tlustý plátek másla a nechám ho pozvolna rozpustit. Naleju směs palačinkového těsta a výkon dám tak na 1/3 . Nic se nesmí uspěchat protože těsto je hodně silné a pokud bychom ho dělali moc zprudka tak se nám ze spodu připálí.

Posypu nacucanými rozinkami a přidám nasekané lískové a vlašské ořechy. Ty se krásně propadnou do těsta a pečou se společně s trhancem.

Pánev přikryju velkou poklicí a nechám 5 min pozvolna propékat. Poklice způsobí, že uvolňující se pára nám těsto prohřívá i ze shora a trhanec se tak lépe prohřeje.

Nyní nastává ta nejkomplikovanější část přípravy. Trhanec je zespodu už krásně zlatavý a my jej potřebujeme obrátit… Já ho ještě párkrát od kraje nadzvednu širokou obracečkou, tak aby ještě tekuté těsto pěkně podteklo na dno pánve. Mezitím už zatuhne i horní část trhance a to je chvíle ho otočit na druhou stranu. Každý tento krok dělá podle svého nejlepšího umění, ale pokud nezvládáte otočku na pánvi, nebo pokud je těsto ještě trochu tekuté, raději použijte širokou obracečku ať předejdete kalamitě v kuchyni 🙂

Stejným způsobem opečte trhanec i na jeho ho druhé straně do zlatova. Teď přijde část která dělá trhanec trhancem , . Vezmu dvě dřevěné obracečky a propečenou placku natrhám na pánvi na stejné kusy. Zvýším výkon na 2/3 a občasným prohazováním opeču kousky i na krajích do zlatova. Pamatujte že originální trhanec má být trošku připálený. Ještě přidám zbytek rumu z rozinek nechám ho odpařit a je hotovo. Natrhané Kaiserschmarnn dáme na talíř a posypeme zuckerem.

ovocný rozvar s třešněmi, rybízem a malinami.

Nedílnou součástí, tohoto pokrmu je ovocný rozvar, dle sezónní nabídky. Vzhledem popularitě a tradicionalismu rakušanů, mají tento rozvar k dostání v každém rakouském obchodě a my si ho samozřejmě vždy dovezem v dostatečném množství. 1 nebo 2x za rok je však k dostání i při rakouských dnech v Lidlu, ale málokdo to zná a ví k čemu slouží 🙂

Přeju dobrou chuť

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *