SOČA NA PADDLEBOARDU

Přijíždíme do Slovinska. Městečko Bovec je centrum outdoorových aktivit a adrenalinových sportů

Bovec – Slovinsko

Vymyslel jsem, že si s Tomem sjdeme Soču na Paddleboardu. Tuhle akci jsem docela dlouho plánoval a dobře se na ni připravil.

Řeka Soča u Bovce

Soča je divoká horská řeka plná nevyzpytatelných nástrah. Je určena pouze pro zkušené vodáky s potřebnou výbavou a zkušenostmi.

Celé dopoledne jsme strávili průzkumem řeky a obtížných úseků. I když bylo vody v řece na místní podmínky málo, stále na vás čekají záludnosti s kterými je potřeba počítat a následně se s nimi i vypořádat. Tady se opravdu nevyplatí nic podceňovat.

Hluboká tůň kousek nad peřejí

Kiboko je skvělý board a mám i super karbonové pádlo. Ne však na tento způsob aktivity. Bylo nutné udělat malé úpravy abych list nepoškodil o šutry v řece. Karbon se sice nezlomí, ale na koncích by se mohl roztřepit. Vhodnější by byl určitě plastový list.

úprava pádla proti kamení

Na Soči platí určitá pravidla, která je třeba dodržovat. Voda má 5-10 st takže důležitý je neopren, dále přilba a záchranná vesta. Vzhledem k tomu, že jsem většinu sjížděného úseku stál, použil jsem i své enduro chrániče na kolena. Vody je totiž málo a o nějaký ten zásek flosnou není nouze.

paddleboardová výbava na horskou řeku

Hned na začátek bych rád upozornil, že sjezd téhle řeky není určen pro začátečníky. Na sjezd je nutné mít opravdu hodně praktických zkušeností z jiných rychlých i horských řek. Je také nutné vědět jak se zachovat při krizových situacích, kdy se octnete mimo board a spadnete do řeky. To se vám totiž nestane v jednoduchém úseku, ale právě v peřejích.

Soutok Soči a Korytnice

Obtížnost mnou vybraného úseku se pohybuje od WW1 po WWIII a to POUZE při nízké hladině vody !

Zbylé úseky řeky se pohybují od WWIV až po WWVI a věřte mě že do takového úseku nechcete najet s paddleboardem.

Vyrážíme tedy na řeku vstříc dobrodružství. Nenechte se mýlit že pádlujeme na štěrku. Voda je v Soči tak průzračná a čista že to vypadá jako by tam ani nebyla.

Hned po startu přejíždíme první nepříjemné místo s obnaženými balvany o které drhne plovák. Pro jistotu klekám a mám se na pozoru. Vody je letos opravdu málo …

Proplouváme první peřej a zastavujeme se ochladit skokem do proudu řeky. Slunce nemilosrdně peče a v neoprenu je na zdechnutí. Teplota atakuje 37st !

Aby byla reportáž peprná a plná zajímavých fotek musel bych být vybavenější a mít kameru na přilbě. Všechno je však focené na telefon a věřte mě, že i tak to bylo docela náročné. Nejednou se celý waterproof bag ocitl v proudu řeky a neuplaval mě jen díky karabině, kterou jsem ho měl připevněný k lanům na boardu.

Shaka na Soči

Řeka svižně tekla a my jsme se s Tomem nestačili kochat okolní přírodou.

krásná příroda

Ta je opravdu parádní, jako někde v Kanadě nebo na Aljašce.

Stále se máme na pozoru, protože i při nízkém stavu vody jsou zde místa v zákrutách které vás nemilosdně tlačí na balvany.

vody je pomálu ale boardům to stačí

Velice fotogenické místo, kde se utrhl stěrko pískový břeh.

pod Tomem jsou tak 4m vody

Míst na zastavení i odpočinek je víc než dost a k bonusům při splouvání řeky patří i to, že některé pláže nejsou veřejně vůbec dostupné, takže si tato místa vychutnáte opravdu jenom sami pro sebe

Začátek splavného úseku je v místě Velika Korita. Tahle fotka je však ještě z kaňonu Mala Korita který je nad ním a splouvat se nedá.

Mala Korita

To jsou stále Mala Korita

Kaňon Mala Korita

Do kterých jsme si udělali výlet den předem a stálo to za to !

Mala Korita

A tohle už je kaňon Velka Korita

Velka Korita

Paráda ne ? A jako bonus se můžete okoupat. Voda má tak 7 st.

Velika Korita

My však pokračujeme v plavbě na boardech a blížíme se k mostu u vodopádu Boka.

z mostu u Boky

Je tu jedno super nepříjemné místo, kde je peřej za zatáčkou. Tohle jsem si vážně nechal ujít a raději jsme boardy přenesli. Protože je málo vody kameny byly obnažené.

Blížíme se do SRPENICE, kde končí náš první úsek.

Dál vzheldem k nejetelné obtížnosti pokračujeme až pod Kobaridem

Řeka tu má už o poznání jiný charakter než nahoře u Bovce

Stále má křišťálově čistou vodu, koryto se zde však rozšiřuje a přibývá míst, kde je nutné přetáhnout board kvůli nízkému stavu vody. Tady jsme dokonce zabloudili v labyrintu mělčin těsně před Tolminem.

mělčiny před Tolminem

Celkově jsme splutí Soči rozdělili na 3 úseky ve kterých jsme napádlovali něco přes 40km

závěrečná část splutí

Musím říct, že šlo o zážitek vskutku impozantní. S Tomem jsem se ani chvilku nenudili a pořad jsme objevovali kolem řeky něco nového.

a na konec pořádná koupel ve vodě

Připlouváme do Tolminu. Po cestě kolem řeky je spousta kempů, kde je možné zastavit a rozdělit si tak splouvání na několik dnů. Pozor jen na jejich kapacitu, protože během sezóny jsou přeplněné a nemusíte sehnat místo.

na Závěr jsme si nechali pádlovačku u Mostu na Soči a řece Idrijica.

pádlovačka jak má být

Tuhle řeku už dobře znám a je to velmi pěkný úsek, který zvládne i začátečník.

na Idrijici pod mostem

Na Idrijici je spousta krásných zákoutí, kde se dá zastavit popř. vykoupat.

průzračně čistá voda na Idrijici

Strmé útesy pod městečkem |Most na Soči

vysoké útesy

Pod mostem na Idrijici

Připlouváme k soutoku Idrijice a Soči.

Most na Soči, závěr našeho výletu na paddleboardech. Tady už je to vlastně přehrada.

Voda je tu o poznání teplejší než v Bovci a dá se tu parádně koupat. Nečekejte však žádný termál 🙂 Kolem 18st by však mít mohla… v červenci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *