BANANA BREAD

Dnes vám napíšu recept na jednu originální havajskou specialitu, které se říká BANANA BREAD. I když byste si dle doslovného překladu mohli myslet, že jde o chleba, není tomu tak. Banana bread je totiž moučník. Na Havaji je k dostání u každého stánku u cesty. Vyrábí se z dostupných havajských surovin, mezi které patří především ovoce a ořechy.

Na Banana breadu se ničím nešetří a je pořádně tučný. Mezi základní ingredience jak už název napovídá patří banány.

POZOR ! Níže je recept na velkou porci. Protože Banana bread je moc dobrý, děláme tuhle velkou porci. 1 menší forma se sežere ještě teplá a druhá větší zůstane na další den 🙂 Kdo chce klasickou řídí se čísly v závorce viz. videorecept.

Na velkou porci používá Tom „kočičkový hrnek 0,5l“

SUROVINY:

  • 4 velmi zralé banány. (3)
  • 3/4 hrnku cukru
  • 2 vejce (1)
  • 1 máslo (3/4)
  • 1/3 hrnku mléka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva

Protože receptů existuje mnoho a každý je jiný, upravil jsem tento recept dle vlastních zkušeností tak, aby byl co nejvíce autentický a chutnal přesně jako Banana bread na Havaji. Takže přidáváme ještě ořechy a brusinky popř rozinky. Ořechy jsou na Havaji nejdostupnější Macadamiové, ovšem tady to může být trochu problém, takže lze je nahradit kešu ořechy, pekanovými ořechy, nebo vlašskými ořechy. Těmi rozhodně nešetřete protože čím víc tím lépe.

  • 2 hrsti makadamiových ořechů (kdo nemá dá kešu ořechy)
  • 2 hrsti rozinek nebo brusinek

POSTUP:

  • Banány rozmačkáme vidličkou v misce 
  • přidáme cukr a vejce
  • nalejeme rozpuštěné máslo
  • směs promícháme
  • přidáme mléko a opět promícháme
  • nasypeme mouku a přidáme prášek do pečiva
  • vše dobře promícháme
  • na závěr přidáme ořechy a brusinky
  • celou směs vylejeme do předem vymazané formy
  • dáme do předem vyhřáté trouby na 180st
  • pečeme 1 hodinu na horký vzduch, tak až je kůrka na povrchu krásně tmavě zlatá

Takové nejznámější místo kde se peče banánový chleba je na Maui ve výběžku Keane u Aunty Sandy’s. Byli jsme tam několikrát a pokaždé sami.

Po reportáži Gordona Ramseyho se tady už bohužel nedá zaparkovat. Najíždějí tady autobusy s turisty a je tu totální blázinec. Bohužel, je cena dnešní doby za sociální bublinu….

Nicméně toto místo má opravdu nepopiratelně kouzelnou atmosféru , díky své pozici (na konci světa)

Je to sice taková trochu komerce, protože Banana bread se peče úplně všude. Tohle je malý stánek na Road to Hana kde je mimo Banánového chleba i výborná káva a nikdo tu není. snad se tu neukáže taky Gordon ….

za Hankou jsou různé druhy banana breadu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.