KÁVA ETHIOPIA SHIFARAW BERAKO

Od kamaráda Mariana jsem dostal na ochutnání tuto velice zajímavou a lahodnou africkou kávu. Jedná se o skutečnou lahůdku. Díky své silnější acitidě, se v kávě rozvíjejí opravdu intenzivní ovocné vůně a chutě. Dokonce bych řekl, že jsem ještě nepil ovocnější kávu než je tato.

Extra sladká a šťavnatá káva dostala své jméno po majiteli farmy Shifarawu Berakovi a jedná se o zajímavý mix odrůd JARC a několika dalších místních odrůd (tzv. heirloom). Zrna dozrávala ve výšce 2 150 m. n m. a byla zpracována naturální metodou

Že je káva opravdu mimořádně vydařená svědčí i fakt, že se v e-shopu ani v regálech našich coffee pointů nestihla ještě ani pořádně ohřát, a už byla mezi novými kávami jasně nejoblíbenější. Jaká byla cesta téhle sladké a ovocné kávy s chutí lipo bonbónů, borůvkového jamu a mandarinek až k nám.

Tato káva dostala své jméno po majiteli farmy Shifarawu Berakovi, jehož plantáže se nacházejí v regionu Yirgacheffe na jihozápadě země. Mix odrůd JARC (odrůdy vyšlechtěné Výzkumným agrikulturním centrem Jimma, které mají zvýšenou odolnost vůči chorobám a škůdcům) a několika dalších původních etiopských odrůd (tzv. heirloom) se pěstuje ve výšce 2 150 m. n m. a sklizeň tady probíhá na níže položených plantážích od října do prosince a ve vyšších polohách od listopadu do ledna.  

Kávové třešně se sbírají ručně a pečlivě se třídí. Káva se zpracovává tzv. naturální neboli suchou metodou, kdy se celé kávové třešně suší na “raised beds”, tedy “vyvýšených postelích”. Sušení trvá přibližně 2 až 4 týdny a teprve poté se kávové třešně zbavují dužiny a následně i pergamenu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *