SALMING TRAIL 7

Když jsem v roce 2018 dotrhal své poslední běžecké NIKE, věděl jsem, že s novou strategií této značky směrem k volnočasové obuvi už se nesmířím. Hodně dlouho jsem pátral po nějaké plnohodnotné trailové běžecké botě, až mě můj kamarád Dušan, doporučil pro mě zcela neznámou značku Salming. Že prý to bude přesně to, co hledám.

Pořídil jsem si tedy s Hankou své první SALMING TRAIL 5. Ukázalo se, že Švédové vyvinuli nezničitelnou a pohodlnou trailovou botu, kterou považuju za referenční. Obrazil jsem sní 250 km těžkých trailů na Havaji, celý rok jsem ji likvidoval na Valašsku v lese a ještě jsem s nima zdolal 150km trailů na blátivé Madeiře.


Awaʻawapuhi Trail – Kauai

Kromě toho, že se boty přirozeně opotřebovaly a sešlapal se vzorek na podrážce, netrpěly žádným jiným poškozením. A to jsem jim dával opravdu těžkou sodu! 100x jsem s nima brodil různé potoky a blátivé kaluže.

Havajský Nualolo cliff trail – Kauai

Pak přišly SALMING 6. Velmi odlehčená verze SALMING 5. Bota byla neskutečně pohodlná a velmi lehká. Bohužel se však ukázalo, že i když byla kvalitně provedená, lehká síťka na svršku se brzy opotřebovala.

Sušení bot na madeiře

Po Madeiře v roce 2021 jsem je vzal ještě na Havaj, kde jsem je s Hankou totálně oddělal. Možná to bylo havajskou ostrou lávou, ale ty předešlé to vydržely. I když se v ní naprosto perfektně chodilo a boty nejsou téměř cítit na noze, odlehčení si vybralo svou daň v podobě prasklé síťky u ohybu palce.

Waihe’e ridge trail – Maui

Jednoznačně šlo o vadu materiálu jelikož praskly boty mě i Hance na stejném místě. pokud bych si však měl do tropů vybrat uzavřenou trailovou botu, byla by to zase SALMING 6. Když se namočily byly za hodinu suché perfektně větraly a to je přesně vlastnost kterou já po botách vyžaduju.

Volacano Irazú – Kostarika

Podešev a její vzorek byl stejný jako u předchozí Salming trail 5, takže nebylo co řešit. Je to vyvážený kompromis pro běh v lese s kterým se však nemusíte bát vyběhnout ani na silnici.

Kalalau trail – Kauai

Po roku je tady nový model SALMING RECOIL TRAIL 7. Když pominu, že bota se designově moc nepovedla a vypadá jako levný model od Vietnamců, tak se zapracovalo na svršku, který tvoří hustá síťovina.

Je jednoznačně silnější a neměla by tolik trpět jako u předchozího modelu. Už na první pocit je bota jakoby přísnější a užší. To mě úplně nevyhovuje, protože mám rád v přední části nohy volnost. V terénu sedí úplně stejně jako předchozí model. Jenom mám strach, že bude díky přepracovanému svršku o něco méně prodyšná a noha se v ní bude více potit.

Jestli si nový model oblíbím jako předchozí model ukáže čas. Zatím mám za sebou první výběh v lese a bota si ještě úplně nesedla. Pro jistotu jsem koupil ještě jedny SALMING TRAIL 6 za 50% slevu, když už měli to moje číslo 🙂

Mimochodem staré SALMING TRAIL 5 už mám 5 let a nevybíravě je likviduju v práci. Zatím žádná prasklina ani trhlina !!!! jsou akorát sešoupané. Dušane měl jsi pravdu, neskutečně kvalitní a pohodlná bota.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *