#6 VYRÁŽÍME NA NÁKUPY

COSTA RICA

Naší první zastávkou je Wallmart. Sice jsme do něj původně neměli namířeno, ale vzhledem k úspoře času, tuto možnost rádi využijeme. Vše na jednom místě, a navíc to máme po cestě. Musíme však projet centrum města San Jose, a to, jak se ukazuje bude pěkný oříšek. V Kostarice se totiž na nějaké dopravní předpisy moc nehraje. Průjezd městem je totální chaos, kde všichni a pořád troubí. Jezdí se všude, pravý a levý pruh nehraje žádnou roli.

Značek je pomálu, a pokud vůbec nějaké jsou stejně se nedodržují. Do cesty pořád někdo skáče, ať už zvěř nebo chodci. Kdo přeběhne cestu vítězí. Několikrát prudce brzdím. Vedle mě se tlačí motorky, které se divoce proplétají mezi tahači, osobáky a autobusovou dopravou. Jestli to do mě někdo nenapere, tak to bude zázrak. Půlka dálnice je rozkopaná, což dává výhodu motorkářům, kteří si po staveništi bezostyšně zkracují cestu.

Pokud mineme odbočovací pruh do Wallmartu tak jsme v prdeli. Tady nás nikdo nepustí. Začínám se učit a neomaleně se rvu mezi tahač a nějaké menší auto. Ukazuje se, že to funguje a na znamení vítězství 2x zatroubím jako ostatní.

Přijíždíme k Wallmartu a trochu nás překvapuje že je celý obehnaný asi 4m vysokým plotem, v jehož horní časti je ještě namotaný žiletkový drát. Hmm divné, pomyslím si. Přijíždím k závoře, kde sedí policista v neprůstřelné vestě, který mě pouští dovnitř na parkoviště. Po 20 metrech další policista, taky v neprůstřelné vestě a se zbraní za pasem. Vystupujeme z auta a jdeme ke vchodu. Celkem napočítáme 5 dalších policistů s nápisem SPECIAL UNIT K9. Všichni jsou v neprůstřelných vestách.

Ocitáme se uvnitř obchodu a na první pohled je všechno tak trochu jiné. Wallmarty známe z havaje, ale tady je to jiné. Všeho je tak nějak míň a oproti Americe je obchod téměř prázdný…. Výběr zboží není zdaleka tak rozmanitý jako v USA. Ale co, nepřijeli jsme de porovnávat obchoďáky. Nakupujeme nezbytné věci, které už máme za dobu našeho cestovaní zmáknuté a ověřené. Myslím, že není třeba si tvořit nějaké velké zásoby. Stejně to do našeho offroadu nemáme kam dát. I když nám Diego poradil sklopit zadní sedadla a zvětšit si tak zavazadlový prostor, místa není v autě nazbyt. Plníme lednici ledem a pitnou vodou a vyrážíme vstříc dobrodružství na náš první offroad. Tím je průsmyk Cerro de la Muerte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *