Co je těch pět čísel pod názvem sbírky ?

7-20-90-9-25

 

Těchto 5 čísel tvoří základ přípravy espressa

7 – podle tradice tolik gramů čerstvě mleté kávy pro přípravu espressa potřebujeme. Dnes už nejsou pravidla tak přísné a tak se množství upravuje individuálně podle daného typu kávy. V zásadě by jsme se měli pohybovat mezi 7-10g. Důležité je zvolit takové množství ze kterého vylouhujeme ten nejlepší podíl esenciálních složek. Některé kávy jsou méně aromatické a proto můžeme použít i 8 nebo 9 gramů.

20 – je tlak v kilogramech,kterým utlačujeme kávu v páce pomocí tamperu (pěchovadlo na kávu) Tamper přitom musí být masivní a těžký abychom mohli co nejlépe odhadnou tlak a sílu utlačení

90 – st C je teplota vody, která protéká pákou při extrakci. Tato veličina je ze všech nejdůležitější a nejvíce ovlivňuje chuť espressa

9 – je tlak v barech, který působí na přetlačovanou vodu. Určitě každého z vás překvapí proč 9 barů ? Protože právě při takovém tlaku je uvolněno nejvíce aromatických složek a ty dělají espresso tím čím je. Proč ne 12 nebo 15 ? Odpověď je jednoduchá. Domácí espresso automaty jsou nejen teplotně nestabilní, ale také při své konstrukci tlakově nestabilní. Nemají totiž tlak konstantní od začátku do konce jako profesionální kávovary – u domácích je to křivka, která jde od nuly přes 15 k nule a požadovaných 9 barů dosáhnou v průměru. Neplatí přitom, že více je lépe, ale méně = nepřipravíte espresso.

25 – vteřin přesně to je doba jak dlouho protéká espresso pákou. Odchylka + – 3 vteřiny není zásadní. Avšak ovlivňuje chuť.

No Responses

  1. Radim Adámek napsal:

    Na obrázku je extrakce přes tzv. bottomless naked portafilter

  2. Už se daří????😉

  3. Radim Adámek napsal:

    Ale tak… Řekl bych že pokroky jsou, zatím dílčí. Žebřík je vysoký, ale já šplhám.

  4. Radim Adámek napsal:

    Ale tak… Řekl bych že pokroky jsou, zatím dílčí. Žebřík je vysoký, ale já šplhám.

  5. Ne doufám ,že se ti bude kráčet s úspěchem a nám zůstane automat……..😜😜😜

  6. Ne doufám ,že se ti bude kráčet s úspěchem a nám zůstane automat……..😜😜😜

  7. Radim Adámek napsal:

    Já se jen tak nevzadávám 😉.

  8. Radim Adámek napsal:

    Já se jen tak nevzadávám 😉.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *