ROZDĚLENÍ KÁVOVARŮ PODLE TYPU BOJLERU:

ROZDĚLENÍ KÁVOVARŮ PODLE TYPU BOJLERU:

Každý si nakonec najde tu svoji vlastní značku, ať už podle peněz, nebo podle barvy nebo podle testu zkrátka tak jak to jednotlivci vyhovuje a tak je to správě. Důležitá je spokojenost.

Já se tady ale budu věnovat pouze pákovým kávovarům:

 

Obecné rozdělení a vysvětlení některých pojmů:

SINGLE BOJLER

–       single bojler pro dvojí použití aneb SBDU – (Single Boiler Dual Use) jedná se jak už název napovídá o jeden bojler v kávovaru. Jeho objem se pohybuje od 250ml – 500ml

single boiler

–      většinou malý bojler, nemožnost výroby espressa a současného použití páry, 

buď dělám kávu, nebo až za chvíli používám páru. Jedná se samozřejmě o nejčastější řešení vzhledem k jeho nízké ceně a komerčnějšímu využití. Proč až za chvíli dělám kávu ? Protože při použití páry na výrobu pěny v mléku je zapotřebí aby se bojler nahřál na 120st a páru vyrobil. Když chci na takovém kávovaru zase dělat espresso musím chvíli počkat než voda v bojleru zase zchládne na potřebných 90 st.

–      nevýhoda je malý objem a teplotní nestabilita systému. Čím menší objem bojleru tím je samozřejmě znatelnější výkyv teplot při dopuštění studené vody po výrobě první kávy nebo hůř po výrobě mléka pro capuccino a jeho následné dohřátí pro požadovanou teplotu

DUAL BOJLER

–       dual bojler aneb DB –  dva bojlery v kávovaru. První, zpravidla menší má objem do 250 -300ml a slouží pouze k výrobě kávy. Druhý větší s objemem do 500ml slouží pouze k výrobě mléka. Touto kombinací je východa že můžeme dělat oba nápoje najednou a teploty se navzájem nebudou ovlivňovat.

–      když dual bojler tak PID.  PID je zkratka proportional–integral–derivative. Vysvětlím jednoduše . Jedná se o velmi přesný regulátor teploty se zpětnou vazbou. Jak už jsem napsal na začátku u kávovaru je nedůležitějším parametrem teplotní stabilita systému při extrakci kávy. A protože bojlery u systému DUAL jsou malé , tak nevhodnějším řešením je PID regulace které nám tyto výkyvy eliminuje.

HX BOJLER

–      větší bojler s termovýměníkem. Nezávislý provoz káva a pára HX je zkratka anglického ( Heat Exchanger) výměna tepla.  Jak to vlastně funguje ? Vysvětlím později, jelikož v příštím příspěvku popíšu jak rozdělujeme pákové kávovary podle hlavy, které s HX bojlerem souvisí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *