COOKOVY OSTROVY

Ostrovní stát v jižním Pacifiku je samosprávným volně přidruženým územím Nového Zélandu. Skládá se ze skupiny 6 ostrovů na severu a 9 ostrovů na jihu, na kterých žije většina obyvatelstva. Čekají vás tyrkysové laguny s korálovými útesy okolo ostrova Ratoronga, hlavní město Avarua, pozorování ptáků a jeskyně a skalní útvary na ostrově Atiu, sladkovodní jezera na ostrově Mitiaro.

Rarotonga, Cook Islands. Motu island and palm tree, Muri Lagoon.

Cross Island Trek

Trek vedoucí ze severní strany ostrova až na jižní pobřeží. Samotný trek trvá 2–3 hodiny, počítejte s cestou z hlavní silnice na začátek treku, která je 2 km dlouhá, můžete jí jít pěšky, nebo se nechat dovézt či přijet vlastním dopravním prostředkem (který si stejně budete muset poté vyzvednout). První polovina cesty je strmějšího stoupání, cestu vám budou komplikovat kořeny stromů a vysoká vlhkost.

Na vrcholu se vám odhalí pěkný výhled na všechny strany ostrova, dominantou treku je hora Needle, na tu je nutné se vyšplhat, na skále jsou připevněny řetězy, které vám pomůžou. Pak už vás čeká jenom sestup, který je ve většině případů velmi strmý a kluzký. Mějte proto pevné boty a buďte opatrní. Čeká vás několik přecházení řek, která však nejsou komplikovaná, a na konci treku se můžete osvěžit ve Wigmore’s vodopádech. Nejsou nijak extra zajímavé, ale po několikahodinové túře přijdou vhod. Na tyto vodopády se dá dostat z hlavní silnice, platí se však zde poplatek 2 NZD za skútr a 5 NZD za auto.

Na okolní ostrovy je jen jediná možnost, jak se na ně dostat, a to letecky s Air Rarotonga. Ceny jsou po celý rok téměř stejné a ve srovnání s letenkami z Nového Zélandu se mohou zdát ceny přemrštěné. Pokud si můžete dovolit riskovat, je možné koupit letenky přímo v kanceláři na Rarotonze. Někdy jsou k dostání levněji, ale hrozí riziko, že na daný den budou vyprodané, případně naopak cenově nevýhodné.

Levná letenka na Nový Zéland do Auckalandu letenka se dá pořídít od 13 mimo ČR a za-17K z Prahy Odtud se dá letět s Air New Zeland nebo s Singapore airlines přímo na Rarotongu. Let trvá cca 4 hodiny a zpáteční lístek cca 7K. Z Rarotongy pak za cca 7K na Vedlejší ostrov AITUTAKI což je vlastně cíl cesty.

https://www.cestujlevne.com/pruvodce/cookovy-ostrovy

4 Responses

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *